A tripszek

Évről évre visszatérő gondot és kárt okoznak a zöldséghajtatóknak ezek a kis kártevők. Mivel több irányú kártételük akár a termesztés eredményességét is veszélyezteti, érdemes alaposabban is megismerkedni velük.

Hogyan ismerjük fel?

Ezek az apró, nyúlánk testű, alig 1 mm-es rovarok szabad szemmel alig láthatóak. Főleg gyors mozgásukról lehet felismerni őket. A jelenlétükről elsősorban a leveleken megjelenő ezüstös szívásfoltok árulkodnak. A paprika termésén ezen kívül súlyos „kozmetikai kárt” okoz azzal, hogy a szívogatásuk nyomán keletkező sebek megbarnulnak, így az szinte eladhatatlanná válik.

Vidékünkön a trip­szeknek két alfaja található meg: a dohánytripsz, valamint a valamivel nagyobbacska kaliforniai virágtripsz. A két alfajt csak mikroszkóppal lehet megkülönböztetni, a csápok formája alapján.

Hogyan támad?

Az atkákhoz hasonlóan igen szapora kártevő. Üvegházi körülmények között akár 8-10 generációjuk is kifejlődik. A tojásaikat a nőstények igyekeznek a virágba vagy bimbóba, ezek hiányában bármely zsenge növényi részbe süllyeszteni. A szaporaságukat mi sem jelezi jobban, hogy a berakott tojásból kb.10 nap alatt kifejlett állat lesz, miközben 4 lárvaállapoton is átmegy a fejlődésük.

A hajtatott zöldségfélék közül a paprika és az uborka a legfontosabb tápnövényük, de találkozhatunk már a paradicsomon is igen erős tripszfertőzéssel. A kártételük a paprikán számottevő, hisz mint már említettük tönkre teheti a termést. Nem lebecsülendő azonban a közvetett kártételük, hisz komoly szerepet játszanak a vírusok terjesztésében. 

A védekezés alapjai

A tripszek elleni védekezésnek a megelőzésen kell alapulnia. A fóliasátrak szezonvégi nagytakarításával, az előző kultúra maradványainak megsemmisítésével, a kén-füstös vagy formalinos légtérkezeléssel, totális talajfertőtlenítés elvégzésével „tiszta lappal” tudjuk indítani a szezont. 

Nagy gondot kell fordítani a palántanevelés során a palánták kártevő-mentesen tartására. Nagyon gyakori eset, hogy amikor a gazdák kisegítik egymást palántákkal, ezek a palánták tripszekkel, atkákkal fertőzöttek. Ugyanis ezeknek a maradék palántáknak a védelmére már nem figyelnek oda, és néhány nap alatt ezek a kártevők megtelepedek rajuk. 

A fóliasátrak környékének gyommentesen tartásával szintén sokat tehetünk a tripszek (és egyéb kártevők) betelepedése ellen a fóliasátrunkba.

A tripsz életciklusa

Örvendetesen növekszik azoknak a gazdáknak a száma, akik ragacsos színcsapdák kihelyezésével eredményesen gyérítik ezeket a veszélyes kártevőket. A tripszek ellen a kék színű színcsapdát kell választani!  Még eredményesebb lenne az ilyenfajta védekezés, ha speciális feromon csapdákat használnánk, amely az illatával csalogatja magához a kártevőt.

Voltak ígéretes próbálkozások a biológiai növényvédelem meghonosítására is, azonban a háború kitörését követően megszakadt az ellátási lánc.

A tripszek elleni vegyi védekezés igen bonyolult feladat. Egyrészt azért, mert a hatékony hatóanyagokat, permetszereket folyamatosan vonják kifelé a forgalomból, másrészt a még engedélyezett permetszerek többségénél már kialakult a rezisztencia a kártevőkben. 

Rejtett életmódjuk miatt a kontaktszerekkel igen nehéz elérni őket, miközben több fejlődési stádiumban is érzéketlenek a rovarölő szerekre. Mindebből adódik, hogy az egyszeri kezelés a kártevőnépességének csak igen kis hányadát tudja elpusztítani. A rövidebb várakozási idejű kontakt szerek használatakor látványosabb eredményt csak blokkszerű rovarirtással tudunk elérni, amikor is egy fejlődési ciklus alatt (kb. 10 nap) legalább 3-4 alkalommal védekezünk. A várakozási idők betarthatósága miatt ezt csak a termés kezdetéig tehetnénk meg. 

A felszívódó és szisztematikus szerek közül SpinTor, a Mospilan vagy az Actara is eredményesen alkalmazható, azonban ügyeljünk az előírt dózis betartására. A Movento-nak ugyan nincs látványosan taglózó hatása, viszont hosszú távon legyengíti a tripsz-populációt, fékezi a tömeges felszaporodásukat. 

Növeli a védekezés eredményességét, ha a lombozaton található egyedek mellett a talajban is megpróbáljuk irtani őket, ugyanis az életciklusuk bizonyos szakaszaiban a talajba húzódnak le bebábozódni. Erre a célra valamelyik gázosodó hatású vegyszer a legalkalmasabb (Unifosz, Fosztak, Nurel D, Wydate stb.)

Gál I. 
falugazdász, Pro Agricultura Carpatika Alapítvány
Forrás: karpatinfo.net