Az okos gazda okos eszközei (5.) – Kényelem és biztonság az öntözésben

Cikksorozatunk előző részeiben megismerkedtünk néhány okos eszközzel (Sonoff TH16 relével páratartalom és hőmérő funkcióval, Sonoff Basic relével, a S26 okos konnektorral) amelyek óriási kényelmet és biztonságot tudnak nyújtani a gazdák számára a korai palántanevelésben, valamint a fűtött hajtatásban. Ha csak erre tudnánk használni ezeket az eszközöket, már akkor is megérné a beszerzésük és használatuk. Azonban ennél sokkal többre is képesek: például a teljes termesztési időszakban segítheti a gazdák munkáját, ha rajtuk keresztül oldjuk meg az öntözés-tápoldatozás irányítását. Ebben a cikkünkben ezt a témát fogjuk körbejárni.

Miért van rá szükség?

Az intenzív zöldségtermesztéssel foglakozó gazdák számára az egyik legnagyobb teher, legtöbb időt elvevő foglalatosság az ültetvények rendszeres öntözése. Ezt meg kell ejteni minden egyes nap, időjárástól függően naponta 2-3, vagy több alkalommal is. Míg a nagy gyökérzettel rendelkező paradicsom esetében esetleg megoldható, hogy reggel megöntözzük, és úgymond: „bírja ki holnapig!”, az uborka esetében egy-egy ilyen szomjas nap nem csak pillanatnyi terméskieséssel jár, hanem sok esetben a hajszálgyökerek pusztulását és későbbi befertőződését is kiválthatja. Nem csoda, hogy a gazdálkodó családok teljes időbeosztását nagyban meghatározza az öntözési időszakokhoz való alkalmazkodás. Például számtalanszor előfordult, hogy a nagybani piacról a gazdatársaimnak haza kellett vinniük az addig eladatlan zöldséget, vagy potom áron adtak túl rajtuk, mert menni kellett haza megöntözni az állományt. Pedig manapság már többféle lehetőségből választhatunk, hogy valamelyest automatizáljuk ezt a megterhelő és időrabló tevékenységet. Ilyen lehetőség, például az okos eszközeink alkalmazása az öntözés-tápoldatozás vezérlésére.

Melyiket válasszuk?

A korábbiakban bemutatott mindhárom okos eszközünk (Sonoff TH16, Basic és S26) alkalmas az öntözések vezérlésére, az elektromos szivattyúk előre meghatározott időpontokban történő ki- és bekapcsolására. A Basic relének a maximális terhelhetősége 10A, azaz kb. 2300W. Ha figyelembe vesszük, hogy a villanymotorok induláskor a normál áramerősség dupláját is felvehetik, ez azt jelenti, hogy kb. 1-1,2 kW teljesítményű szivattyút szabad közvetlenül rákötni. A Sonoff TH 16 relé és a S26 okos konnektor 16A-esek, azaz a 1,5kW-os vízszivattyú is biztonságosan ráköthető. Amennyiben ennél is nagyobb teljesítményű az elektromos szivattyúnk, akkor mágnes-kapcsolót kell közbeiktatnunk. Ebben az esetben az okos relénk csak a mágnes-kapcsoló behúzó tekercsét fogja vezérelni. Mivel a gazdák túlnyomó többsége háztartási, azaz 1,5kW-osnál kisebb teljesítményű vízszivattyút használ, ezért kompakt szerkezete és a könnyű beszerelhetősége miatt ezek vezérlésére én a Sonoff S26 okos konnektor használatát javasolnám. Csak be kell dugnunk a hálózati konnektorba, csatlakoztatni a WIFI hálózatra az okos telefonunkkal, és már készen is van a szivattyúnk vezérlése.

A legfontosabb beállítási lehetőségekről

Előző cikkünkben leírtuk, hogy a Sonoff márkájú okos eszközök vezérléséhez elengedhetetlen az Ewelink alkalmazás telepítése az okos telefonunkra. Ez egy nagyon egyszerű, jól átlátható, felhasználó barát, magyar nyelvű kezelő felülettel rendelkező alkalmazás. A kezdő oldalán megjelenik valamennyi okos eszközünk, mutatva, hogy ezek közül melyek aktívak, valamint, hogy a kapcsolójuk ki- vagy bekapcsolt állapotban vannak. Ha rákattintunk a kiválasztott eszközre, akkor megjelenik az eszköz saját oldala, amelyen keresztül nyomon követhetjük a működését. A középen elhelyezkedő nagy kapcsológombbal kézi vezérléssel az adott pillanatban ki- vagy bekapcsolhatjuk a készüléket szinte a világ bármely pontjáról, legyen az a konyha vagy a nagybani piac. Ezen kívül az oldal alján lévő három ikon más-más időzítési lehetőséget kínál.

Az elsővel (bal alsóval) a szivattyú meghatározott időpontokban történő ki- és bekapcsolását tudjuk előre beállítani. Az ingyenes verzióban 8 átkapcsolási lehetőség van, azaz 4 öntözési időközt (intervallumot) tudunk percnyi pontossággal előre beállítani. Hagyományos talajos termesztésnél ez általában elegendő szokott lenni, de a konténeres, vagy az izolált bakhátas, esetleg vályús termesztésnél ez már kevés. Ennek kiküszöbölésére egy trükköt lehet alkalmazni: az automatikus kikapcsolási beállítások menüpontban azt állítjuk be, hogy minden bekapcsolás után automatikusan kapcsoljon ki annyi perc múlva, amennyi egy átlagos öntözési időhossz. Így egyből megduplázódik, azaz 8-ra emelkedik a beállítható öntözések száma, hiszen időpontnak csak az öntözések kezdetét kell megadni. Nagy forróság esetén, amikor szükség lehet egy-egy plusz öntözés beiktatására, ezzel a programmal könnyen kivitelezhető. Ilyenkor elegendő akár a mobil telefonunkról, akár az okos eszközön lévő kis nyomógomb (kapcsoló) benyomásával elindítani a pótlólagos öntözést, ami aztán automatikusan ki is fogja kapcsolni. Ugyanis a beállított automatikus kikapcsolási idő az mindenféle bekapcsolási módra érvényes. Nagyon hasznos ez a funkció akkor is, amikor rendszeresen kell megtölteni tartályokat ugyanolyan mennyiségű vízzel. Nem kell a tartály mellett ülnünk és figyelnünk, hogy mikor lesz tele, vagy az óránkat nézegetni, mivel az automatika a megadott idő után önállóan kikapcsolja a szivattyút.

A második (alul középen) időzítési lehetőséggel be tudjuk állítani, hogy az adott esetben hány perc múlva kapcsoljon be vagy esetleg ki a szivattyúnk. Például, ha időnként egy hordót kell megnyomatni vízzel, akkor itt tudjuk beállítani, hogy hány percig menjen a szivattyúnak. Vagy fordítva: ha slanggal akarunk öntözni a kert végén, jó messze a szivattyútól, akkor azt is beállíthatjuk, hogy csak néhány perc múlva kapcsoljon be a szivattyú, amikorra már odasétáltunk a locsolócső végéhez.

A harmadik időzítési lehetőség az úgynevezett ciklusvezérlés. Itt két dolgot kell beállítanunk: hány perc szünet után hány percig menjen a szivattyúnk. Ez a funkció nagyon praktikus a párásító öntözés vezérlésére, amikor viszonylag sűrűn kell rövid időre bekapcsolnia a szivattyúnak. Például minden 10 perc szünet után 1 percre.

Ezt másképpen nagyon nehezen lehetne megoldani.

Természetesen számos más lehetőségünk is van az öntözés megkönnyítésére. De ezekkel a következő cikkünkben fogunk foglalkozni.

Gál István falugazdász,
Pro Agricultura Carpatika Alapítvány

Forrás: karpatinfo.net