Karácsonyi menü: Házi tyúkhúsleves csigatésztával

Szeretnénk bemutatni egy hagyományos három fogásos karácsonyi menüsort, amiből ötleteket meríthetnek azok a háziasszonyok, akik még nem találták ki, hogy mit tegyenek az ünnepi asztalra.

Hozzávalók:

2 kg tyúk (házi, darabolt)

3 közepes sárgarépa

2 közepes fehérrépa

2 fej hagyma

1 csípős paprika

1 édes paprika

15 dkg csigatészta

só, bors ízlés szerint

fazék víz

töltelékhez: tyúkmáj, zúza, szív, 3 tojás, 1 csokor petrezselyem, olaj, prézli

Elkészítés:

Forró vízbe oda tesszük a tyúkot. A levest nem fedjük le, teszünk rá sót. A tetején keletkező habot szűrőkanállal folyamatosan leszűrjük. Teszünk bele 1 fej hagymát, csípős és édes paprikát. Alacsony lángon 4 órán keresztül főzzük, hogy ne legyen zavaros.

Amíg a leves fő közben összevágjuk a zöldséget (sárgarépa, fehérrépa) hosszában kettévágva. Amikor már a leves két órája fő, akkor adjuk hozzá az összevágott zöldséget.

Felteszünk egy fazékba vizet, amibe teszünk sót. Amikor forr a víz beletesszük a csigatésztát és 5-10 percig főzzük, majd leszűrjük és félretesszük.

Töltelék elkészítése:

A májat, zúzát és a szívet ledaráljuk, adunk hozzá 3 tojás sárgáját, a fehérjét pedig felverjük. Apróra vágjuk a hagymát és a petrezselymet. Az összevágott zöldséget beletesszük a felvert habba, amihez hozzáadjuk a tojás sárgáját, a ledarált májat, zúzát, szívet és 3 kanál olajat. Megsózzuk, megborsozzuk és prézlit adagolunk hozzá.

A tölteléket zacskóba töltjük, és külön kifőzzük egy fazékban. Majd amikor megfő szétbontjuk és hozzáadjuk a húsleveshez.

Amikor a leves elkészült, egy tálra tesszük a húst, a felvágott tölteléket és a zöldségeket. A csigatésztára pedig rámerjük a leves levét.

Készítette: Hidi Ágnes