Savanyú káposztás poc

A pocot, vagy más néven „pucuhaluskát” Kárpátalja különböző vidékein más és más módon készítik. A tésztája szinte minden esetben megegyezik, de az azt követő eljárás során mégis teljesen más íz világot kaphatunk. Van olyan vidék, vagy település, ahol a poc tésztát pirított zsemlemorzsával és baracklekvárral kínálják, de akad olyan vidék is ahol tejföllel és füstölt kolbásszal készítik el. Beregsomban viszont, nagyszüleinktől a savanyú káposztás változata adódott át.

Hozzávalók (4 személyre)

  • 1 kg héjában főtt burgonya
  • 30 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 kg savanyú káposzta

Elkészítés

Első lépésként felteszünk vizet forrni a tésztának. Amíg felforr a víz, megpirítjuk a savanyú káposztát. Azután a császár szalonnát fél centis csíkokra vágjuk, és szintén megpirítjuk.

A langyosra hűlt főtt burgonyát meghámozzuk és áttörjük. Hozzáadjuk a tojást, a lisztet, majd picit megsózzuk és összegyúrjuk. Ahhoz, hogy ruganyos, jó állagú tésztát kapjunk, fontos, hogy keményítőben gazdag sárga burgonyát válasszunk.

Amikor összeállt a tésztánk vékony csíkokat sodrunk belőle és kisujjnyi hosszúságúra vagdaljuk. Gyorsan kell dolgoznunk, mert a tészta megereszt és nehezebb lesz megformázni. Ha készen vagyunk a tészta csíkokkal, akkor gyöngyöző sós vízben 8-10 perc alatt készre főzzük. Ezt követően leszűrjük, majd a rácsurgatott császárszalonna zsírjával és a megpirított savanyú káposztával összeforgatjuk. Végezetül a tetejére rászórjuk a szalonna pörcöt és tálaljuk.

Készítette: Nagy Éva