Sztrapacska vagy Trap

A sztrapacska vagy, ahogy Nagydobronyban nevezik „Trap” kétféleképpen készíthető el zsíroson szalonnával és túrós – tejfölös módon. A sztrapacska voltaképpen krumplis nokedli, ami könnyen elkészíthető és nagyon laktató étel.

Hozzávalók:

5-6 közepes krumpli

30 dg szalonna

fél kg túró

fél liter tejföl

5 tojás

csipet só

fél kg liszt

Elkészítés:

Először meghámozzuk a krumplit, majd félre tesszük hideg vízben. A szalonnát apró darabokra vágjuk, és egy serpenyőben kiolvasztjuk.

Amíg sül a szalonna a krumplit lereszeljük a reszelő apró lyukán. A reszelés közben kicsapódó vizet leöntjük a krumpliról.

Ezt követően a krumplihoz hozzáadunk 4-5 tojást, csipetnyi sót és apránként a lisztet (annyi lisztet adunk hozzá, amennyitől galuskaszerű tésztát nyerünk).

Amikor pirosra sült a szalonna kettéválasztjuk, mivel kétféleképpen készítjük el a sztrapacskát. Az egyik szalonnához hozzáadjuk a tejföl felét és felforraljuk.

Egy nagy fazékba vizet teszünk fel forrni, és megsózzuk. Amikor a víz felforrt traptörőn kiszaggatjuk a galuskát. A vízbe hullott tésztát óvatosan megkeverjük, hogy nehogy letapadjanak az fazék aljára.

A galuskát addig főzzük, amíg a víz tetejére fel nem jönnek, és utána közepes lángon 5-6 percig főzzük.

Ezután a tésztát leszűrjük, és zsírt öntünk rá. Összekeverjük a zsíros tésztát, egy külön tálba tesszük a felét, amire szalonnadarabok kerülnek. A másik feléhez hozzáadjuk a tejfölös zsírt és a maradék tejfölt, majd túróval és szalonnadarabokkal tálaljuk.

Készítette: Hidi Ágnes