Vason sült haluska

Elődeink tudták, hogyan kell kézzel gyúrni a tésztát és alig várták, hogy az unokáiknak át tudják adni ezt a tudást. A vason sült haluskának is a legfőbb eleme a gyúrt tészta. Ami még nagyszerű benne, hogy amikor az embernek van ideje a tésztát előre elkészítheti, szárazon elteheti, és munkából hazajövet pedig pillanatok alatt van vacsora az asztalon.

Hozzávalók:

tésztához: 0,5 kg liszt, 5 tojás, csipetnyi só

30 dkg szalonna

0,5 kg túró

0,5 liter tejföl

víz, só

Elkészítés:

Először begyúrunk egy kis tésztát a vason sült haluskához, amihez liszt, tojás és egy csipetnyi só szükséges. A kezünkkel folyamatosan összedolgozzuk a tojást a liszttel, amennyiben nem állna össze vagy túl száraznak éreznénk, akkor szükség szerint adjunk még hozzá tojást vagy kevés vizet. Amikor összeállítottuk a tésztát kendővel letakarjuk és pihentetjük.

Közben kis kockára vagdalunk 30 dkg szalonnát. Minél húsosabb a szalonna, annál finomabb.

A pihentetett gyúrt tésztát ezután a nyújtódeszkán úgy 10 perc alatt gyúrással simára és csomómentesre dolgozzuk. A jól kidolgozott tésztát kettéválasszuk és lisztezett nyújtódeszkára tesszük.

Ezután tetszés szerint formázzuk, nyújtjuk, szikkasztjuk, daraboljuk, attól függően, hogy mit szeretnénk készíteni belőle.

A kockára darabolt tésztát felforrósított vason (spóron) megpirítjuk.

Addig, míg az előre feldarabolt szalonna megpirul, összetördeljük a vason sült tésztát. Előzőleg pedig felteszünk egy kis sós vizet, amivel majd leforrázzuk az összetördelt tésztánkat.

Amíg a tészta felszívja a vizet a megpirult szalonna darabkákat kiszedjük egy tányérra. A szalonna zsírban teszünk 2 kanál házi tejfölt és felforrósítjuk, majd a vason sült tésztára öntsük. Kavarás után a tésztára teszünk még tejfölt, valamint túrót és szalonna darabokat.

Készítette: Hidi Ágnes