Júliusi zöldmunkák a szőlőben

Júliusban a szőlőben több fontos zöldmunka elvégzése szükséges. Többek között: hajtásválogatás, tetejezés, kacsolás, fürtválogatás. Ezen munkák összességét nevezzük zöldmunkáknak. 

A zöldmunkák célja: a szükséges lombfelület (levélfelület) kialakítása és fenntartása. Ez a hajtásszám és a hajtáshossz beállításával érhető el. A zöldmunkák a tőke zöld részeire irányulnak, ezért a tenyészidőben kerülnek elvégzésre. A mi klimatikus viszonyaink között 1 kg termés kineveléséhez 1,5 m2 levélfelületre van szükség. Az említett levélfelület eléréséhez a felső fürt fölött 8-12 levél szükséges. Tudnunk kell azt is, hogy a levél a végleges mérete elérésének a feléig csak annyi asszimilátát állít elő, amelyet saját maga el is használ. A szőlő intenzív növekedési időszaka a tenyészidő első felére esik, amikor a hajtások naponta 10-12 cm-t is nőhetnek. A hajtások az éves növekedési méretük 60%-át virágzásig (június eleje) érik el. A nemes európai fajták virágzási ideje fajtánként változik, június elejétől kezdődik és június közepére teljesen befejeződik. A virágzás alatt semmilyen zöldmunka nem ajánlott! A zöldmunkák egy részét virágzás előtt kell elvégezni, nagy részét azonban csak a virágzás után.

A zöldmunkák több csoportba oszthatók. Ezek a rügy- és hajtásválogatás, kötözés, lombfal kialakítása, hajtásfésülés, csonkázás, hónaljhajtások kezelése, levelezés, fürt- vagy virágritkítás. A szakszerűen elvégzett metszés nagymértékben megkönnyíti a zöldmunkák elvégzését.

A csemege és borszőlő fajták zöldmunka igénye igen eltérő, de az egyes fajták között is igen nagy eltérések lehetnek. A borszőlőknél általában a legfontosabb a termésmennyiség beállítása, ami virágzás után a fürtök ritkításával, a kötözéssel egy menetben elvégezhető. A tőkék egyéni megterhelésének beállítása függ a tőke tenyészterületétől, a tőke kondíciójától és a készíteni kívánt bor minőségétől is. Ha jó minőségű bort szeretnénk előállítani, akkor ne terheljük túl a tőkéket. A szőlő növényvédelme szempontjából fontos továbbá, hogy a lombfal szellős legyen.

Tetejezés. Az idei évben a megszokottnál hamarabb kellett ezt a műveletet elvégeznünk, normál esetben július közepén-végén vágjuk vissza a hajtásokat, hogy ne nője túl a támrendszert, az idei évben azonban a szőlő igen erős hajtásnövekedést mutat, ami miatt a tetejezés előre hozódott. 

Kacsolás. A szőlő korai visszavágása, tetejezése következtében sok oldalhajtás úgynevezett kacs képződik, ezek a fürtzónában túlzott lombosodást, önárnyékolást, nehéz növényvédelmet okozhatnak, amit kerülni szeretnénk. Ezért legalább a fürtzónában a kitörő kacsokat törjük ki, ezzel biztosítva a fürtök megfelelő fényellátottságát.

Levelezés. Köztudott, hogy az ok a fürtök, amelyeket a nap sugarai közvetlenül érnek, nagyobb cukortartalommal szüretelhetők, illetve a növényvédelmük is hatékonyabb. Azonban a levelek eltávolítása idejekorán a fürtzónából több gondot is okozhat, mint amennyi előnnyel jár. A magas UV sugárzás hatására a bogyókon napégési tünetek jelentkezhetnek, amelyek könnyen összetéveszthető a fakó- vagy feketerothadás tünetével. Napégésnél csak a fürtök napos oldalán lesznek hibás szemek, amelyeknek a színe világosbarnává változik, a fürtök belső oldala teljesen ép marad.

Fürtválogatás. A fürtök ritkítása, mint ahogy minden ritkítási folyamat a gyümölcstermesztésben, igen nehéz feladat. Minden gazda nehezen vág vagy dob le termést a tőkéről vagy gyümölcsfájáról. Azonban a kevesebb gyakran több, az újabb nemesítésű ukrán csemegeszőlőknél gyakran előfordul 1-3 kilogrammos fürtméret is, amelynél az egy fürt/hajtás terhelés is sok lehet a tőkének. Míg egy kisfürtű borszőlőnél – például Traminer, Ottonel muskotály, Olasz rizling – a hajtásonként két fürt sem nagy terhelés a tőkének, mivel a fürtök átlagos mérete 200 gramm körül van. A fürtválogatás elvégzése előtt mindig vegyük figyelembe a fajta sajátosságait.
Az idejében és szakszerűen elvégzett zöldmunkák egy vegyszeres növényvédelemmel is felérhetnek. Ezért törekedjünk mindig a szellős lombfal kialakítására, optimális terhelés beállítására, mindig végezzük el időben a zöldmunkákat. Ha minden szabályt betartunk és minden munkát időben elvégzünk, akkor minden évben egyformán élvezhetjük, csodálhatjuk a szőlő termését, magunk és családtagjaink részére pedig finom, vegyszermaradéktól mentes termést tehetünk az asztalra.

Varga István, 
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza
Forrás: karpatinfo.net