Kovászos uborka

A nyári időszakban, amikor már minden kiskertben megterem az uborka, olyankor nagyanyáink receptje alapján elkészíthetjük a kovászos uborkát. Egészségesebb az ecetes változatnál, mivel az erjedésnek köszönhetően megtalálhatóak benne fontos emésztést segítő hasznos baktériumok, amelyek a gyomor és a bélflóra egészséges működésére jótékony hatással vannak.

Hozzávalók 1 db 3 literes üveghez:

1,5 kg uborka

1,5 l víz

1,5 evőkanál só

5-6 cikk fokhagyma

1 nagy csokor kapor

1-2 szelet fekete kenyér

Elkészítés:

Az uborkákat alaposan megmossuk és a végeit levágjuk. Ezt követően a megmosott uborkákat az egyik vége felől hosszanti irányban négyfelé vágjuk úgy, hogy ne hulljanak szét.
A felöntő vizet is előre elkészítjük, vagyis felfőzzük, majd visszahűtjük, a visszahűtés ideje alatt eloldjuk benne a sót.
Az edény aljára beletesszük a kapor mennyiségének a háromnegyed részét és a fokhagyma cikkeket. Ezután az edénybe jó pászosan belerakjuk az előkészített uborkákat, majd az uborkák tetejére rátesszük a maradék kaprot. Végezetül az edényt felöntjük a visszahűtött sós vízzel és a tetejére rányomkodjuk a kenyeret.
Az edényt lefedjük egy tányérral, majd 2-3 napon keresztül a fogyasztásáig meleg helyen tartjuk, hogy az erjedési folyamat egyenletes legyen.

Készítette: Nagy Éva