A biológiai növényvédekezés anyagi vonatkozásai

Biológiai növényvédelmi cikksorozataink alkalmával már bemutattuk olvasóinknak a különböző technológiai változatokat, lehetőségeket a vegyszer nélküli zöldséghajtatásban. Megismerhették azokat a ragadozó szervezeteket, biológiai készítményeket és mechanikai eszközöket, amelyekkel lecserélhetők azok a vegyszerek, amelyeket kénytelenek használni a termelők a „sikeres termesztés” elérése érdekében. De nem ejtettünk még szót a biológiai növényvédelem anyagi oldaláról, hogy mennyibe is kerül a termelőnek a vegyszer nélküli termelés. Saját termelői tapasztalataink alapján szeretném eloszlatni azokat a tévhiteket, hogy a biológiai növényvédelemre való átállás sokkal költségesebb, mint a vegyszerrel való védekezés.

Példának hoztuk fel olvasóinknak a kora tavaszi fűtött uborkahajtatást, mivel ez a növény ebben az időszakban a legtöbb odafigyelést és törődést igényli. Ennél a termesztési technológiánál alkalmazhatóak azok a biológiai védekezési formák, amelyek hatását nagyban befolyásolja a hőmérséklet és a páratartalom. Ebben az időszakban a kártevők elleni védekezésre kell fektetni a legnagyobb hangsúlyt, azon belül is a tripsz és a takácsatka kártevők ellen (ragadozó atkák). Levéltetvek ellen a szezon későbbi szakaszában kell jobban odafigyelni, de megelőzés jelleggel, már a szezon elején is kihelyezhetjük a mechanikai eszközünket (ragadós színcsapda). Ez az eszköz nem csak a betelepülni kívánó levéltetveket, de a tripsz szárnyas alakjait is nagyban gyéríti. A talajban áttelelt kórokozók ellen még a kiültetést megelőző talajmunkálatok során (Mycosol vagy Trifender) kell védekeznünk. A kiültetést követően, a gyökérzetet megtámadó kórokozók ellen, (Trifender) havi rendszerességgel, a gyökérnyaki beöntözések nyújthatnak védelmet. A lombozatot megtámadó gombabetegségek megelőzésére a legalkalmasabb a megfelelő fűtéssel és szellőztetéssel szárazon tartott lombozat. Fertőzésveszélyes időszakban 10-14 napos intenzitással, a lombozatra kipermetezett készítménnyel (Polyversum) védhetjük meg növényeinket. Ez a készítmény egy gombákat elpusztító gomba.

A következő táblázatban 0,1 ha (10 ár) területű, fűtött uborka tavaszi szezonjának a biológiai növényvédelmi kiadásainak összesítését tekinthetjük meg.

Mint azt a táblázat is jól mutatja, kicsivel több mint 20 000 hrivnyából megoldható egy teljes szezonra a komplett biológiai növényvédelem kártevők és kórokozók ellen. Ez az összeg a további években csökkenhet, mivel a biológiai egyensúly a ragadozók oldalára billen, így a továbbiakban csökkenthetjük a betelepítések és az egyedek számát. Ha alaposabban belegondolunk és utána számolunk, hogy mennyi pénzt költünk vegyszerekre egy teljes szezon folyamán (sok esetben hasztalanul), akkor rájövünk, hogy nem is kerül többe a biológiai növényvédelem a kémiaival szemben. Ennél a védekezési formánál számtalan előnyről számolhatunk be: az első és legfontosabb, hogy sem a termelő, sem a vásárló nincs kitéve vegyszermaradéknak, a növény immunrendszere megerősödik, a lombozata nincs leterhelve különböző vegyszerekkel, ezáltal jobban lélegzik, jobban megújul és 5-10%-os terméstöbbletet hoz. Ha ebből a terméstöbbletből befolyó összeget levonjuk a biológiai védekezésre szánt összegből, akkor máris megkapjuk, hogy semmivel nem kerül többe, sőt még annyiba sem, mint a vegyszeres növényvédelem.

Nagy Csaba falugazdász, 
Pro Agricultura Carpatika Alapítvány 

Forrás: karpatinfo.net