A hajtatott szamócaültetvény kora tavaszi ápolása

Február közepén-végén már nemcsak a zöldségtermesztő kertészek szorgoskodnak a fóliasátraikban, hanem a hajtatott szamócával foglalkozó gazdáknak is eljött az ideje rendbe szedni állományaikat, felkészíteni a töveket a tavaszra. E téren több teendőnk is akad, alábbi írásunk ezeket veszi sorra.

Hideghatás

A szamócahajtatás célja, hogy még a szabadföldi tömegtermesztés hatására előálló termésdömping előtt megjelenhessünk a piacon a magunk gyümölcsével. Ilyenkor ugyanis még jóval magasabb áron tudjuk értékesíteni a termést. Hogy a magasabb árnak köszönhetően valóban jelentős bevételre tegyünk szert, nagy mennyiségű szamócával kell rendelkeznünk, amihez viszont a szamócatöveknek szükségük van a téli nyugalmi időszakra, vagyis a hideghatásra. Ez azt jelenti, hogy a szamócatöveknek a későbbi megfelelő fejlődéshez körülbelül hat hetet 8 oC-os hőmérsékleten kell eltölteniük. Így érhetjük el, hogy ne csak nagy lombozatot neveljen a növény, hanem a kellő virágmennyiség is megjelenjen rajta. Enyhe tél esetén ezt a hatást a fóliasátrak folyamatos szellőztetésével tudjuk elérni.

Tisztogatás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk ilyenkor, hogy megszabadítjuk a szamócatöveket a rossz, beteg, elhalt levelektől. Ezeket a leveleket egytől egyig el kell távolítanunk a tövekről. Ez az idő- és munkaigényes művelet elsősorban azért fontos, mert az amúgy is beteg leveleken könnyen megtelepszenek a kórokozók és a károkozók, amelyek a későbbiekben megfertőzhetik az egészséges növényeket is. De nem elég csak leszedni a sérült, beteg leveleket, el is kell távolítani azokat a fólia­sátorból.

Az ültetvény fátyolfóliás takarása

Az eljárásnak több előnye ismert:

• fagykárosodás kiküszöbölése;

• koraiság fokozása.

Miután a szamócatövek mostanra megkapták a kívánt hideghatást, és a február elég enyhe, a tövek kezdenek kihajtani. Ez nem is volna baj, ha az időjárás nem lenne annyira szélsőséges, azaz egyik nap még tavaszias az idő, másnap pedig újra itt a tél, jönnek a mínuszok és az eddig kihajtott szamócánkat megcsípi a fagy. Na, ekkor fontos igazán a takarás – esetleg valamilyen vészfűtés is a fóliasátorban – a károsodás elkerülésére.

Virágzáskor is jól jön majd a takarás. Viszont ilyenkor nappal már nem, csak éjszakára takarható a növény, megóvva ezzel az éjszakai lehűléstől. Tehát ebben az időszakban ki és be kell takargatnunk az állományt naponta.

A takarás másik előnye a koraiság fokozása. Ugyanis egy február végén fátyolfóliával letakart, megfelelő kondícióban lévő szamócaültetvény akár két héttel hamarabb is képes teremni, mint a megfelelő kondícióban lévő, de nem takart szamóca.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy agyonbabusgatják a növényt és időnap előtt letakarják. Ezzel nem adják meg számára a kellő hideghatást, ellenben beindítják a vegetációt, miáltal a későbbi fagyok tönkretehetik az állományt.

Tápanyag-utánpótlás

A jó kondíciójú gyökérzettel rendelkező tövek, amelyek nem károsodtak a fagytól, több virágot tudnak fejleszteni. Ennek érdekében azonban már az őszi időszakban el kellett látni megfelelő tápanyagokkal az ültetvényt. Ősszel fontos a kálium- és a foszforutánpótlás, mert ilyenkor megy végbe a növényben a virágképződés és a tápanyag-raktározás.

Tavasszal a tápanyag-utánpótlás megkezdése csak abban az esetben lehetséges, ha a termesztő létesítmény hőmérséklete eléri a 20 oC-ot. Ilyen hőmérsékleten már a talaj is kellően felmelegedett ahhoz, hogy a növény gyökere a neki szánt műtrágyaadagot fel tudja venni. A legelső tápoldatozáskor a növény gyökerét kell erősítenünk, vagyis foszfortúlsúlyos műtrágyával szükséges indítanunk (pl. Starter – 1 kg / 1000 l víz).

Növényvédelem

A vegyszeres védekezés előtt el kell távolítani az elhalt növényi részeket, mert ezeken telelnek a károsító gombák, vírusok, baktériumok szaporító képletei. A fokozatosan melegedő idő nemcsak a szamócatöveknek, hanem a kórokozó gombák, baktériumok és kártevők felszaporodásának is kedvez. Ezért kell folyamatosan figyelnünk az állományt és az esetlegesen felbukkanó kórokozók, kártevők ellen még időben megkezdeni a vegyszeres védekezést.

Tihor-Sárközi Mónika,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza

Forrás: karpataljalap.net