A jácint hajtatása

A jácint leginkább cserepesen hajtatott virágként kerül forgalomba a virágkertészetekből a tavaszi jeles napokra, például nőnapra. Az alábbiakban a jácint hajtatásával ismerkedhetünk meg.

A hagymás növények hajtatásának tervezése még a nyári hónapokban elkezdődik, amikor megrendeljük az előhűtött (preparált) hagymákat. Ezek a virághagymák speciális hőkezelésen esnek át, amely lehetővé teszi a rügyképződést.

Hajtatáshoz a jácint ültetése hagyományosan szeptember végén kezdődik, és november végéig szakaszosan tart, a különböző virágoztatási időpontoknak megfelelően.

A hajtatás menete

A cserepes hajtatáshoz 18 cm feletti, kör méretű, egészséges hagymákat ültessünk kb. 9-11 cm-es cserepekbe. Nagyobb cserepekbe hármasával, ötösével is szokás már ültetni.

Az ültetőcserépbe kerüljön földkeverék. A talaj megválasztása szintén alapvető fontosságú: csak jó szerkezetű, tőzeges, perlites, esetleg homokos közeget válasszunk, egyébként a hagymák könnyen rothadásnak indulhatnak.

A félig feltöltött cserépbe azután beledugdoshatjuk a hagymákat – persze nem mindegy, hogy milyen mélységbe kerülnek. A helyes ültetési mélység alapfeltétele a hajtatásnak. A jácinthagyma egyharmada a talaj felé kerüljön. Ujjnyi helyet hagyjunk az edény pereménél az öntözővíznek.

Öntözzük be az ültetést, legyen nyirkos a föld, de vízben semmiképp se álljon a hagyma. Helyezzük a cserepeket sötét, hűvös helyre. A hűvös hely lehet pince, garázs, fóliaház. A hőmérséklet 10 °C, max. 15 °C legyen kb. 2-3 hónapig. Tartsuk nyirkosan a földet, de továbbra se öntözzük túl a hagymákat!

Novemberig hagyhatjuk a cserepeket akár a fóliaházban is, vagy rögtön bekerülhetnek a telelőhelyre. Erre a célra a legkézenfekvőbb megoldás a pince, de bármilyen más olyan helyiség is megfelel, ahol szabályozni tudjuk a hőmérsékletet. Nagyon fontos, hogy a cserepek sötétítve, vagyis takarva legyenek – ezzel tudjuk előcsalni tavasszal a virágokat. A hőmérsékletet ekkor csökkentsük 5–2 °C-ra. Időnként ellenőrizzük a cserepeket, hogy elég nedvesek-e, ugyanis nagyon fontos, hogy a hagymák ne száradjanak ki.

Egészen február elejéig ezenkívül nincs is más dolgunk. Amikor a hajtások elérik a kb. 5-8 centimétert, eljön az ideje a virágok kihordásának. Ekkor helyezzük fóliaházba, és fokozatosan emeljük a hőmérsékletet 20 °C-ig. Itt szintén sötétben kell, hogy legyenek, tehát takarjuk, helyezzünk föléjük sötétítő fóliát. Ebben az időszakban már nagyon fontos az odafigyelés, a rendszeres öntözés és szellőztetés. A növények szépen elkezdenek nyúlni, de ehhez rendszeres tápoldatozás szükséges. Hetente 2-3-szor adjunk az öntözővízhez kalcium-szulfátot, ami nyújtja a sejteket, és keményíti a virág szerkezetét, így szép tartása lesz a növénynek.

Március elejére megjelennek a szép virágrügyek. Ha a virágzatban a virágok színesedni kezdenek, a hőmérsékletet csökkentsük kb. 10-12 °C-ra a szín és a tartósság fokozása érdekében. Mikor értékesítésre készek a hajtatott jácintok, legfeljebb az alsó néhány virágharangjuk legyen kinyílva, jól beszínesedett és illatozó is, a levelek pedig ne nyúljanak túl a virágzaton. Így a legjobb piacra, virágboltokba vinni, mert ily módon a vevők tovább élvezhetik a lakást díszítő tavaszi virágszirmok csodálatos látványát és illatát.

Nadimova Erzsébet,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei
Jótékonysági Alapítvány falugazdásza

Forrás: karpataljalap.net