A tavaszi lemosó permetezés

Gyümölcstermesztők, figyelem! A megszokott téli fagyos napok elmaradtak, ennek következtében jóval több kártevő, fertőző gomba telelt át. Ilyenkor különösen fontos a lemosó permetezés elvégzése még a kihajtás előtt.

Miért fontos elvégeznünk a tél végi, tavaszi lemosó permetezést?

Elsősorban azért, mert a kórokozók és a kártevők jelentős része a gyümölcsfákon – kéregrepedésekben, gyümölcsmúmiákban, sérülésekben – telel át. Így amikor enyhe a tél, természetes úton csak egy igen csekély hányaduk pusztul el. Különösen igaz ez az idei szezonra.

A minapi hirtelen felmelegedés beindította a kényszernyugalomban lévő gyümölcsfákat. A tömegesen előbújó kártevők még a virágzás előtt tönkretehetik az apró levélkezdeményeket, bimbókat. A téli lemosó permetezés során a réz+kén+olaj kombinációval a legtöbb kórokozót és kártevőt még a fakadás előtt irthatjuk. Ráadásul, ha megfelelő időben és módon végeztük el a lemosó permetezést, a vegetáció alatt jóval kevesebb növényvédelmi kezelésre lesz szükségünk.

A lemosó permetezés előtt is van dolgunk!

Ha tehetjük, csak metszés után végezzük el a lemosó permetezést. S ha már metszésre kerül a sor, minden esetben távolítsuk el a fán maradt, moníliával fertőzött gyümölcsmúmiákat, ágakat, gallyakat. Sebkezelőt akkor használjunk, ha a sebfelület 1-2 cm-nél nagyobb. A kéregrepedéseket, kéregsérüléseket minden esetben tisztítsuk meg, mivel e repedésekben telelnek át a kártevők, kórokozók. A fák tövét is tisztítsuk meg (levelektől, gyomoktól, esetleg hangyabolyoktól), a vadhajtásokat tőből távolítsuk el. Ha elmulasztjuk ezeket a feladatokat, akkor a lemosó permetezés hatásfoka jelentősen csökken.

Mikor végezzük el a lemosó permetezést?

Az az optimális, ha a tél végi hidegek elmúltával, a fatisztogatás és a faápolási munkálatok befejezése után kerítünk sort a lemosó permetezésre. A megfelelő hatás eléréséhez a permetezést fagymentes, szélcsendes időben végezzük, amikor napközben a levegő hőmérséklete eléri legalább az 5 °C-t. További fontos szempont, hogy a rügypattanáshoz minél közelebbi időpontban permetezzünk. Akkor se essünk pánikba, ha már túl vagyunk a rügypattanáson, hiszen még kihajtás előtt nyugodtan elvégezhetjük a lemosó permetezést – igaz, ebben az esetben ajánlott csökkentett permetszerdózissal végezni a munkát. A permetlével ne takarékoskodjunk. Nagy lémennyiséggel, lemosásszerűen permetezzünk úgy, hogy a törzseken és az ágakon az egyenletes fedés biztosítva legyen.

Mivel permetezzünk?

Ami a lemosó permetszereket illeti, egy átlagos gazdaboltban rendszerint többféle termékkel is találkozhatunk. A nagy választék közepette a gazdának célszerű tisztán látni, hogy milyen fertőzésekkel, kártevőkkel kell felvennie a harcot. A réz hatóanyag (rezes lemosók) főként a gombás és bakteriális fertőzéseket gyérítik, míg a kén hatóanyag a lisztharmatfertőzéssel veszi fel a harcot. Az olajkomponens (mely lehet növényi vagy ásványi olaj) a kártevők ellen hat, mégpedig úgy, hogy kipermetezve, a kár­tevőkre jutva elzárja a légzőnyílásaikat, s így azok megfulladnak.

Tehát a megfelelő hatékonyság érdekében komplex lemosó permetezésre van szükség valamennyi komponens alkalmazásával. Ajánlott mindhárom említett hatóanyag kombinálása. Példaként lássunk néhány márkanevet:

  1. Vegasol eReS (réz+ kén+növényiolaj-hatóanyag) – rügypattanás előtt 100 ml/10 liter víz. Rügypattanás után, zöldfelület megjelenésekor viszont már csak 40–50 ml/10 liter víz ajánlatos.
  2. Bordói lé+kén (réz+kén hatóanyagok) – rügypattanás előtt 80–100 ml/10 liter víz. Továbbá ajánlott ehhez a készítményhez 15–20 ml/10 liter víz és háztartási olaj hozzákeverése. Kihajtáskor már perzsel!
  3. Rézgálic (réz hatóanyag) – kihajtás előtt 100g/10 liter víz. Kihajtás után már perzsel!
  4. Champion (réz hatóanyag) – rügypattanás előtt 50g/10 liter víz, kihajtáskor már csak fél dózis.
  5. Agrol Plusz (vazelinolaj) – 40–60 ml/10 liter víz. Önmagában nem perzsel.

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza

Forrás: karpataljalap.net