Földgázról tűzifára – Amikor kombináljuk a kellemest a hasznossal

Az elmúlt 1-2 évben, főleg politikai okokból, az ukrán államhatalom igyekezett alacsonyan tartani a földgáz árát. Ehhez jó alapot biztosított, hogy rendkívül alacsony volt a földgáz világpiaci ára, magyarán nagyon olcsón lehetett beszerezni az orosz földgázt, még ha meg is utaztatták azt Európába meg vissza… Úgy látszik, hogy ennek az időszaknak lassan vége, s az idei fűtési szezonra az immár szabadáras földgáz újra megfizethetetlenül drága kezd lenni. Ennek hatására egyre több családi ház tulajdonosa kezdett el azon gondolkodni, hogy vissza kellene térni a tűzifára. Természetesen, amikor arról döntünk, hogy áttérünk a macerásabb, de jóval olcsóbb tűzifával történő fűtésre, szeretnénk megtartani a jóval kényelmesebb és komfortosabb gázfűtés lehetőségét is. 

Ebben a cikkünkben bemutatjuk a kétféle fűtési mód kombinálásának lehetőségeit

A kazánok sorba kötése

A gazdák körében ez a legnépszerűbb kényszermegoldás a két fűtési mód ötvözésére. A módszer lényege az, hogy a fatüzelési kazánt és a gázkazánt sorba kötjük oly módon, hogy a fatüzelésű kazán a gázkazán elé kerül, s tulajdonképen előmelegíti a vizet a gázkazán számára. A víz cirkulációját a gázkazán keverő szivattyúja biztosítja (folyamatosan mennie kell!) miközben a lángot szabályozó automatikát úgy állítjuk be, hogy csak egy viszonylag alacsony, kb. 40 0C hőmérsékletnél gyújtsa azt meg. Így napközben, amikor folyamatosan a fatüzelésű kazánnal fűtünk, nincs gázfogyasztás, csak éjszaka, amikor már leégett az utolsó fahasáb is, és a víz hőmérséklete a radiátorokban a beállított minimális alá csökken. Reggel ugyan nem lesz nagy meleg, de nem is jéghideg szobában ébredünk.

Természetesen, ahány gázkazán, annyi fajta automatika, s nem mindegyik alkalmas erre a bekötési lehetőségre. A beszerelést, és a gázkazán beállítását mindenképpen bízzuk szakemberre!

A kazánok párhuzamos bekötése

Egy kicsivel drágább megoldás ugyan, de mindenképpen nagyobb komfortot és biztonságot nyújt a kazánok párhuzamos bekötése. Ilyenkor a két kazánt úgy kötjük, köttetjük be, hogy mindkét kazán egymástól függetlenül tudjon dolgozni. Ennél a módszernél mindkét kazán saját keringtető szivattyúval és vezérléssel rendelkezik. A fatüzelésű kazán keverő szivattyúja akkor indul be, amikor a kazánban a víz már elég meleg (minimum 60 0C), s kikapcsol, amikor ez alá hűl a hőmérséklete. Így a kazán hatásfoka a lehető legnagyobb lesz, miközben a keverő szivattyú nem fogja feleslegesen keverni a lehűlt vizet. Amíg a fatüzelésű kazán elegendő hőt termel a szobák megfelelő hőmérsékletének fenntartásához, csak az üzemel. Ahogy a hőmérséklet a szobai termosztáttal beállított érték alá csökken, beindul a gázkazán is. Így folyamatosan biztosítani tudjuk a lakóhelyiségekben az ideális hőmérsékletet, miközben annyit spórolunk a fafűtéssel, amennyi csak az időnkből telik. Mindenképpen ezt a megoldást ajánljuk a kisgyerekeket nevelő, vagy betegeket ápoló családoknál.

Ennél a megoldásnál ügyelnünk kell arra, hogy a két kazán ne zavarja egymást a fűtővíz keringtetésében. Egy egyszerű módszerrel megakadályozható, hogy a kazánok egymáson keresztül keringtessék a vizet a radiátorok helyett. A megoldás lényege az, hogy mindkét kazán kimenő csövére közszelepet szereltetünk, amelyek csak egy irányba, azaz a kazánból kifelé engedik a vizet. Ily módon megszűnik a fordított irányú áramlás veszélye. 

Azoknak a családoknak, akik szeretnék a földgázfogyasztásukat nullára csökkenteni, miközben nem szeretnének az általa biztosítható komfortérzetről lemondani, feltétlenül puffertartály beszerelését ajánljuk. De ezzel a témával a következő cikkünkben fogunk foglalkozni.

Gál István,
Pro Agricultura Carpatika Alapítvány

Forrás: karpatinfo.net