Gyümölcsösök biológiai növényvédelme III.

Feromoncsapdák

A növényvédelem fegyvertárába tartoznak a feromoncsapdák is. Ez a csapdatípus kifejezetten egy, a fő kártevő rajzásának előrejelzését, illetve szaporodásának megzavarását szolgálja. Egy magára valamit is adó gyümölcstermesztőnek haladnia kell a korral, éppen ezért látom nagyon fontosnak a csapdatípusok ismertetését.

Mi is az a feromon?

A feromon a rovarok (kártevők) közötti kommunikációt szolgáló kémiai anyag (illatanyag), melyet az adott rovar termel. Több típusa van, amelyek közül a növényvédelmi előrejelzésben leggyakrabban a szexferomonok használatosak. E feromonok alkalmazásával a rajzás nyomon követése és a szaporodási ciklus megzavarása a fő cél. A szexferomont általában a nőstény termeli és bocsátja ki, ennek alapján talál rá a hím egy adott területen, így megtörténhet a párosodás. A feromoncsapdák tulajdonképpen csakis az adott fajra (például almamoly, cseresznyelégy stb.) jellemző illatanyagot tartalmazzák, amelyet az előzőleg megtörtént azonosítás után a szakemberek mesterséges úton állítanak elő és helyeznek megfelelő formátumban (kapszulában, ampullában) a csapdába.

Miért hatásos?

Előző cikkünkben a ragacscsapdák típusaival foglalkoztunk, leírva a jellemzőiket, az előnyekeit és a használatukat. Az ismertetésből kiindulva elmondható, hogy a feromoncsapdák rendelkeznek a ragacscsapdák minden előnyével, sőt határozottan kényelmesebb a használatuk. Mivel csak egy rovarfajt céloznak meg és ejtenek csapdába, így nem szükséges a sok-sok megfogott rovar között keresgélni a fő kártevőt. Tehát egy kezdő vagy szerényebb tapasztalattal rendelkező termelőnek ajánlatosabb ezt a csapdatípust választani. Jóllehet a legtöbb kár­tevőt fajtól függően a fehér, a sárga vagy a kék szín is csalogatja, de a termelőnek mindig biztosra kell mennie, éppen ezért találták ki a feromon alapú csapdákat. A szakemberek megfigyelték, hogy a rovarok látása jóval rosszabb, mint a feromonérzékelésük. A feromont több száz méteres távolságból is érzékeli a rovar, és ösztönösen a forrása felé fog sietni, így a csapda jóval nagyobb területről tud egyedeket gyűjteni, ezzel biztosabb alapokra helyezve az előrejelzést.

A feromoncsapdák gyakorlati alkalmazása

Mint volt már róla szó, a feromoncsapdák alkalmasak arra, hogy csak egy konkrét faj egyedeit gyűjtsék be, nevezetesen azét a fajét, amelynek a feromonját tartalmazzák. Tehát elvben minden kártevőre más-más feromont kellene vásárolnunk. Éppen ezért ajánlatos az adott növényfaj fő kártevőjét megcélozni. Például az alma esetében az almamoly feromoncsapdáját javasolt kihelyezni, s mikor megfelelő egyedszámban fog a csapda, akkor célszerű megejteni a növényvédelmi kezelést. Mivel az almamoly elleni rovarölő készítmények általában az egyéb kártevőket (sodrómolyok, almailonca, levéltetvek) is gyérítik, lényegében maximális hatékonysággal oldhatjuk meg a növényvédelmet, ha a védekezést az almamoly megjelenéséhez igazítjuk.

Mivel előző cikkemmel kapcsolatban több megkeresés is érkezett, indokoltnak érzem tisztázni a következőket: a feromoncsapdák alapvetően nem egy kártevő faj összes egyedének begyűjtésére készülnek, így a használatuk önmagában nem teszi szükségtelenné a növényvédelmi kezelést (a permetezést). Ezek a csapdák – mivel a nőstények illatanyagát bocsátják ki – a hímek rajzását jelzik a fogás alapján. A csapdát megközelítő hímek általában egy átlátszó vagy színes ragacslaphoz tapadnak, vagy egy gyűjtőedényben esnek foglyul, így lehetősége nyílik a gazdának arra, hogy az egyedek rendszeres megszámlálásával következtessen a rajzás megindulására. Ezután pár nappal válik aktuálissá a növényvédelmi kezelés. (Folytatjuk…)

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza

Forrás: karpataljalap.net