Hajtatás vészterhes időkben (2.) – A GSM konnektorok a gazdák szolgálatában

Cikksorozatunk előző részében bemutattunk egy praktikus kis eszközt, az áramszüneti vészhelyzeti riasztót. Nagy segítség, biztonságérzetet tud nyújtani a termelőknek az éjszakai órákban, hiszen egy esetleges áramszünet esetén azonnal felébreszti a gazdát. De mi van akkor, ha a nappali időszakban történik az áramszünet, és már nem tartózkodunk a riasztó közelében? Vagy, ha kénytelenek vagyunk a lakóhelyünktől távolabb is gazdálkodni, és ott nem akkor van áramszünet, mint otthon? De jó is lenne, ha ilyenkor valaki (vagy valami) a ma már állandóan velünk lévő mobil telefonunkon keresztül figyelmeztetne minket a felmerülő problémákra! Nos, van ilyen eszköz! Ráadásul sokkal több mindenben is a gazdák segítségére lehet, ha megfelelően kihasználjuk a tudását. Érdemes tehát részletesebben is megismerkedni az úgynevezett „GSM” konnektorokkal.

Mobiltelefon-hálózatról, hagyományos mobiltelefonnal is vezérelhető

Mint már említettük, előző cikkünkben abból a feltevésből indultunk ki, hogy az intenzív zöldséghajtatás elsősorban a családi házak kertjeiben történik. Azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy ma már egyre többen vannak azok a termelők, akik „kinőtték” a kertjüket, s a lakóházuktól távolabb (is) kénytelenek gazdálkodni. Az ilyen esetekre nyújthat megoldást a mobiltelefon-hálózathoz csatlakoztatható, úgynevezett GSM relék, konnektorok. A működtetésükhöz szükség van egy mobiltelefonkártyára. Érdemes e célra olyat vásárolni, pontosabban ingyen kérni a szolgáltatótól, amelynek a tarifacsomagja direkt az ilyen eszközökre van beállítva. Napi 1 (egy!) hrivnyába kerül a SIM-kártya előfizetésdíja, s ezért naponta 30 telefonhívásos, és 30 SMS lehetőséget kapunk. Elméletileg az e feletti szolgáltatásért külön kellene fizetni, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a fenti számok bőven elegendőek egy átlagos gazdaság esetében. Működtetéséhez, vezérléséhez nincs szükség „okos” telefonra, az egyszerűbb nyomógombos készülékek is megfelelnek.

A  „SOKOL GS2” GSM konnektorról

Az interneten nagyon sokféle, mobiltelefon-hálózatról irányítható, úgynevezett GSM relét találhatunk. Azonban ezek többségének bekötése általában villanyszerelői ismereteket igényel. Viszont találhatunk olyat is, amely nagyon felhasználóbarát, csak be kell dugnunk egy konnektorba, és már készen is áll a működéshez. Ilyen például a sokoldalúan használható „SOKOL GS2” GSM konnektor is. Miután behelyeztük az eszközbe a SIM-kártyát, bedugtuk a konnektorba és a behelyezett SIM-kártya telefonszámának felhívásával aktiváltuk a hálózaton, már használatra kész is. De mi mindenre használhatjuk ezt a GSM konnektort?

 1. Riasztást tud küldeni a megadott telefonszámokra áramszünet esetén, de jelez akkor is, ha újra megjött az áram.
 2. Méri a hőmérsékletet, és működhet hőkapcsoló („termosztát”) üzemmódban is, automatikusan tartva a megadott hőmérsékletet.
 3. Riasztást küld, ha a mért hőmérséklet az általunk megadott riasztási értékek fölé, vagy alá megy. 
 4. A mobil telefonunkról (a hagyományos nyomógombossal is) bárhonnan utasítást adhatunk a hozzá csatlakoztatott elektromos eszköz beindítására vagy leállítására.
 5. Működhet automatikus (időzített) kikapcsolás üzemmódban, amikor a bekapcsolást követően a megadott idő elteltével automatikusan kikapcsolja a rá kapcsolt eszközt, például az öntöző szivattyút.
 6. Szóbeli vagy írásbeli (SMS-ben) információt kérhetünk a relé aktuális állapotáról, beállított értékekről.

Példák a „Rácsengetés” vezérlési módra

Ha a telefonunkról, vagy az általunk megadható 9 másik telefonszámról rácsörgetünk GSM relé SIM-kártyájának telefonszámára, akkor egy kellemes női hang (sajnos, egyelőre csak orosz nyelven) elmondja, hogy melyik gomb lenyomásával milyen utasítást adhatunk a GSM konnektorunknak, vagy milyen információkat kaphatunk meg annak beállításáról, működéséről. Azonban nem szükséges végig hallgatni a szokványos szöveget, a kapcsolódást követően azonnal megadhatjuk a szükséges utasításokat, a telefon alábbi nyomógombjainak lenyomásával ezeket fogja végrehajtani az eszköz:

 1. Bekapcsolja a relét a megadott időre.
 2. Szóban elhangzik a relé aktuális állapota
 3. Megadhatjuk az időzítés hosszát (másodpercben!)
 4. Kézi bekapcsolás (automatikus kikapcsolás nélkül)
 5. Kézi kikapcsolás 
 6. A hőszabályzó üzemmód aktiválása
 7. A hőszabályzó számára hőmérsékleti értékek megadása
 8. Kérünk egy SMS üzenetet az állapotról
 9. Kérünk egy SMS-t a telefonszámok listájáról

Mint látjuk, valójában a legfontosabb utasítások megadásához nincs szükségünk orosz nyelvtudásra, ha megjegyeztük (feljegyeztük), hogy melyik nyomógomb lenyomásával adhatjuk ki ezeket az utasításokat. Például, ha a GSM konnektorunkat öntözés vezérlésére használjuk, akkor csak annyit kell megjegyeznünk, hogy ha elkezd beszélni a női hang, akkor be kell nyomni az 1-es gombot, és már be is indult az öntözés a megadott időre, aminek leteltével automatikusan kikapcsolja a szivattyút.

Példák az SMS általi vezérlése

A relé állapotának lekérését, a beállítások módosítását érdemesebb SMS küldésével elvégezni. A GSM konnektor beüzemelésekor, kipróbálásakor természetes, hogy küldünk SMS–parncsokat a készüléknek. Mivel ezek az SMS-ek rögzítődnek a telefonunkon, a későbbiekben nem szükséges ismét bepötyögni őket, hanem csak újból elküldjük, amelyiket szükséges, legfeljebb kijavítjuk rajta a kívánt értékeket (idő, hőmérséklet). 

Például, a  #1111STATUS  szövegű SMS elküldésével állapotjelentést kérünk, amit rövid időn belül SMS-ben meg is fogunk kapni.

Ha be szeretnénk állítani, hogy a bekapcsolást követően mennyi idő múlva kapcsoljon ki automatikusan a GSM konnektor, akkor például a  #1111TIME 15m szöveget kell elküldeni, ahol a 15 m az 15 percet jelent, de írhatunk helyette tetszőleges értéket 0-59 perc között. Az időzítő beállításához szükséges SMS-ben elvileg megadhatjuk a napok, órák, percek és másodpercek számát is, de a gazdák számára általában a percek megadása elegendő.

Ha be szeretnénk állítani, hogy a különböző hőmérsékleti értékeknél a relénk hogyan reagáljon, akkor ezt az alábbi SMS-formával tehetjük meg: #1111TERMO: T0;Th;Tmin;Tmax 

Természetesen a T0;Th;Tmin;Tmax-helyett számokat kell beírnunk ,például :

# 1111TERMO: 16;1;12;25 – ahol ebben a példában:
T0 =16 0C a fenntartandó hőmérséklet. Th=10C megengedett eltérés a fenntartandó hőmérséklettől (a hőrelé 16-1= 15 0C -nél bekapcsol, míg 16+1= 17 0C -nél kikapcsol).

Nagyon fontos a termesztés biztonsága szempontjából a Tmin, és Tmax-riasztási hőmérsékletek helyes megadása. 

Jelen esetben a GSM konnektorunk automatikusan riasztást fog küldeni a telefonunkra, ha a hőmérséklet 12 0C alá, vagy 25 0C fölé fog emelkedni.

Univerzális vészhelyzeti riasztó

Mint látjuk, a GSM konnektorunk alkalmas arra, hogy riasztást küldjön a telefonunkra, ha a mért hőmérséklet (fóliasátor, palántanevelő, kazán stb.) túl alacsony, vagy túl magas.  Azonban ez még nem minden! Mivel beépített akkumulátora van, ezért egy áramszünet estén is tudunk információt kérni az aktuális hőmérsékletről. De automatikusan riasztást küld, értesít minket az áramszünetről, vagy arról is, hogy ha újból helyreállt az áramszolgáltatás. A fenti riasztásokat kérhetjük nem csak a saját, hanem 9 másik megadott telefonszám valamelyikére is. Külön megadhatjuk, hogy melyik telefonszámot melyik esetben riassza. Például, a gazda saját telefonszámára, és a biztonság kedvéért a felesége telefonszámára is minden esetben megy a riasztás, míg a villanyszerelő koma telefonszámára csak akkor, ha elment az áram, és valószínűleg az ő segítségére is szükség lesz.

Gál István falugazdász,
Pro Agricultura Carpatika Alapítvány

Forrás: karpatinfo.net