Hasznos növények és rovarok a kertjeinkben (3.)

A jelenlegi cikksorozatunk harmadik és egyben befejező részében további olyan ismert és kevésbé ismert rovarokat szeretnénk bemutatni, amelyekről csak kevesen tudják, hogy milyen hasznos tevékenységet is folytatnak kertjeinkben.

Szitakötők. Sokan szeretik a szitakötőket, hiszen a rovarok közül ők kifejezetten elegánsak és szépek, ám a nagyobb példányokkal már tartózkodóbbak. Nem csak különleges kinézetük és elképesztő repülési technikájuk teszi őket „élvezhető” rovarokká, bizony hasznosak is, a kártevőkre ugyanis kegyetlenül vadásznak. A szitakötő lenyűgöző külsőjén kívül, a kertünk elengedhetetlen vendége. A szitakötők a katicabogarakhoz hasonlóan a kártevők természetes irtásában játszanak döntő szerepet. Étlapján olyan kártevők szerepelnek, mint a szúnyog, a gyümölcslegyek, illetve azok lárvái, így ők is hatalmas segítségül szolgálnak a kertben. Az óriás szitakötő 2018-ban az „év rovarja díjat” kapta meg Magyarországon.

Imádkozó sáska (Botsáska). A sáskákat összekötjük a termények és mindenfajta más növény elpusztításával, de az imádkozó sáska nem növényekkel táplálkozik, hanem ahogy azt a külseje is ábrázolja, egy igazi ragadozó. Már lárvaként megeszi a levéltetveket, növényekre rakott petéket, később a legyeket, sokszor a kártékony lepkéket is.

Pókok. Elérkeztünk az egyik legkevésbé értékelt és egyben legnagyobb mértékben üldözött rovarfajhoz, a pókokhoz. Jobban tesszük, ha megbarátkozunk velük, hiszen az egyik leghasznosabb rovarunk a kertben, ugyanis hálójukba számtalan kellemetlen és kártékony rovar esik csapdába. A lakásban is érdemes megtűrni pár példányt, a többit pedig kitessékelni a szabadba, hogy ott végezze hasznos teendőit. Van néhány pókfaj, amely valóban ártalmas lehet, de többségük ártalmatlan, és a növények számára legveszélyesebb kártevők pusztításával foglalatoskodnak. Kedvenc eledeleik közé tartoznak többek között a hangyák, a legyek, a szúnyogok, illetve a levéltetvek.

Rózsabogár. Nem nehéz felismerni, mivel igazán jellegzetes a külseje. Szárnyfedői fényesek, fémesen zöld színűek. A kifejlett bogár a rózsabokrokon, a virágszirmok közé bújva van igazán elemében.  Bár a csodás nevű és gyönyörű színű rózsabogár elsősorban a virágok nektárjával és az erjedő gyümölcsök levével táplálkozik, az útjába kerülő levéltetveket sem veti meg.

Földigiliszta. Vannak bizonyos hasznos élőlények, amelyek kizárólag a talajban tevékenykednek, ilyen például a földigiliszta. A kertben a földigiliszták által betöltött fontos szerepet senkinek nem kell bemutatni, ugyanis ezek az élőlények rengeteg tápanyaggal látják el a talajt és ezzel együtt a növényeinket is. A termőföld szellőztetésében és levegőztetésében is részt vállalnak, emellett szabályozzák a talajok pH értékét is.

Százlábú. A százlábú szintén a talaj közelében tevékenykedik. Amennyiben meglátunk egyet, a meggondolatlan taposás előtt gondoljunk bele, hogy a százlábú hatalmas szerepet tölt be a kertek egészséges ökoszisztémájában, hiszen bár félelmetesen néz ki, attól függetlenül a kártevők elszaporodását akadályozza meg, amely tevékenységgel szintén a hasznos rovarok közé sorolandó.

Fülbemászó. Nevével ellentétben nem az élete célja, hogy emberi vagy állati fülekbe beköltözve okozzon hallási károsodást, ez csupán tévhit. Ő elsősorban a kerti kártevők petéivel és lárváival, valamint levél- és pajzstetvekkel táplálkozik. Persze előfordulhat, hogy az érett gyümölcsöket is megdézsmálja, de ez csak akkor fordulhat elő, ha túlságosan elszaporodnak a kertben.

Verőköltő bodobács. Ezt a rovart mindenki ismeri, de csak kevesen tudják, hogy ő a kert kukása. Vidékünkön, másik nevén „temető bogárnak” is szokták hívni, ugyanis főként korhadó növényi részeket, hulladékokat fogyaszt, szívogatja a mályva termését, de az apróbb rovarok tetemeit is eltakarítja.

Kacsafarkú szender. Végezetül egy olyan apró, fürge, de nagyon hasznos rovarral szeretnénk befejezni, amely első ránézésre, a megszámolhatatlan szárnycsapásaival megtévesztve kolibrinek is hihetnénk, de alaposabban megnézve a tollas szárnyak és a csőr helyén bizony mást találni. A kacsafarkú szender virágról virágra jár, így hasonló szerepet tölt be, mint a méhek, vagyis a beporzásban segédkezik.

Ezek után, ha bármilyen rovar megjelenik a kertünkben, mielőtt kárt tennénk bennük, érdemes utána nézni, hogy azok jelenléte milyen pozitív jelentőséggel bír növényeink számára.

Nagy Éva falugazdász, 
Pro Agricultura Carpatika Megyei Jótékonysági Alapítvány
Forrás: karpatinfo.net