Hasznos tanácsok a korallvirág termesztőinek

A korallvirág vagy tömött korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) a varjúhájfélék (Crassulaceae) családjába tartozó, Madagaszkár szigetéről származó pozsgás növény, tehát gondozása és ápolása nem okoz túl sok nehézséget. Hazánkban is kifejezetten népszerű növénynek számít, a lakások, sziklakertek, balkonládák elmaradhatatlan dísze. Megfelelő gondozás mellett akár egész évben virágzásra bírható, így egész éven át csodálhatjuk sokféle színváltozatú virágzatát.

A növény fő értékesítési időpontja a Valentin-nap és a nőnap, valamint az anyák napja. Időzített termesztésben a korai fajták 5,5-6 hónap alatt, a középkorai és kései fajták 6-7 hónap alatt nevelhetőek fel.

A termesztése melegházi körülményeket igényel. A növekedés optimális hőmérséklete 20 °C, ami éjszaka se menjen 16-18 °C alá. 10 °C-nál a növekedés gyakorlatilag leáll. A túl magas 20 °C feletti hőmérséklet megnyúlt szárú növényt eredményez.

A vegetatív növekedés idején rendszeresen öntözzük a növényt. Öntözésre 20-22 °C-os vizet használjunk. Kerüljük a túlöntözést, mivel pozsgás növényről van szó, leveleiben akkor is tárol vizet, amikor már a földje teljesen száraz.

A korallvirág rövidnappalos növény, ami azt jelenti, hogy virágképződéshez legalább napi 12-14 óra megszakítás nélküli sötétségre van szüksége 6-8 héten át. A virágok kb. napi 8 órás megvilágításnál fejlődnek ki. Épp ezért van az, hogy szinte egész évben kapható a korallvirág a virágboltokban, mert fényelvonással ma már bármely évszakban virágoztatható.

Humuszban gazdag, jó víz­áteresztő képességű talajt igényel. A közeg pH-értéke 5,5-6 legyen, tehát a gyengén savanyú talajokat szereti. Gyökere sóérzékeny, alap­trágyának palántaneveléshez Plantosan 4D vagy Buviplant A-t használjunk. Erőteljes és gyors gyökérfejlődést, egyöntetű növekedést eredményez.
Optimális tápanyagellátást biztosít a tenyészidő alatt. A Buviplant A alapműtrágyából ültetésnél 1,5 kg őrleményt tegyünk 1 m3 földkeverékbe. A szabályozott tápanyagleadású, szemcsézett műtrágyából (pl. Osmocote) 3 kg-ot keverünk a becserepezésre felhasznált közegbe.

Tápanyagellátása a vegetatív növekedés idején is K-túlsúlyos legyen: 0,1% Alkrisal, majd 0,1%-os Polyfertisal vagy Volldünger jó eredményt ad. Hetente 2-3 alkalommal tápoldatozzunk. A kálium a növények szárfejlődését segíti, fokozza a fagytűrő képességüket, növeli a tárolhatóságukat.

A korallvirág szaporítása történhet magvetéssel és dugványozással. Magvetés során a januári–áprilisi virágzáshoz az előző év március–áprilisában vetjük a magot. A mag apró, 1 g-ban 60-80 000 szem van. A szaporítóládát félig töltjük darabos tőzeggel, alaposan beöntözzük, erre 1 cm vastagon finoman rostált tőzeg kerüljön. A magvetést nem takarjuk, árnyékolt növényházban helyezzük el a ládákat, 12-20 nap alatt csírázik. A szükséges vizet finoman permetezve pótoljuk. Az oldalhajtások megjelenése után néhány napig 18-20 °C-on több levegővel, fénnyel eddzük, majd a palánták szállíthatók, ill. cserépbe ültethetők.

Az aktív növekedés időszakában levél- vagy hajtásdugványról szaporítható. Az anyanövényeket 12-14 cm-es cserepekben pótmegvilágítással felszerelt növényházban tartják. A dugványokat 2-3 hetente vágják vagy törik. A dugványokat egyesével vagy párosan helyezzük a cserepekbe 1 cm mélyre. 20-22 °C-on 15-20 nap alatt begyökeresednek. Gyökeresedésig fátyolfóliával takarjuk a növényeket. Dugványozás előtt a dugványokat egy percre Ronilan oldatba mártjuk (0,05%) vagy Previcurral permetezzünk a szárrothadás megelőzése érdekében.

A korallvirág gombás megbetegedései közül a leggyakoribb a lisztharmat (Oidium kalanchoë): a levél felszínén szürkészöld, lisztszerű gombafoltok láthatók. Egy idő után a levélszövet kiszárad, a levél lehullik. Permetezéssel (Saprol 0,1%) vagy éjszakai kénpárologtatással védekezhetünk ellene. A szürkepenész (Botrytis cinerea) sűrű növényállásnál lép fel, egér­szürke penészgyepek alakulnak ki a száron és a virágzaton. Megfelelő térállás, elegendő levegő, permetezés Ronilan DF, ill. Rovral 50 WP 0,1%-os oldatával hatásos.

Állati kártevők közül a levéltetűvel (Aphidoidea) kell számolnunk. Levéltetű ellen használjunk Vertimec 1,8 EC-t 0,025%, Pirimor 25 WG-t 0,05%-ban.

Misák Klaudia

Forrás: karpataljalap.net