Időben nyílik-e a krizantém?

A krizantém az ősz színpompája. A legszebben virágzó, számtalan színben és formában kapható, nevelhető krizantémfélék sokasága bontogatja virágait éppen ebben az időben. Nem vagyunk késésben a virágzással? – teszik fel a kérdést nemegyszer a termesztők? Ebben az időszakban már javában zajlik a szálas és a cserepes krizantémok értékesítése. Mivel nincs két egyforma év az időjárás és a piaci helyzet tekintetében sem, érdemes néhány mondatban összefoglalni a termesztők előtt álló feladatokat.

Egyes fajtáknál október közepén valóban elő lehet segíteni a késésben lévő virágok nyílását, de csak ha már a virágzat minden alkotórésze kifejlődött, és megfelelő a hőmérséklet, a foszfor- és bórellátottság is. Az egyenletes és megfelelő tápanyagellátás elengedhetetlen a megfelelő fejlődéshez és időzítéshez. A vegetációs fázisra odafigyelve kell kijuttatnunk a megfelelő összetételű műtrágyákat, a növény igényeihez kell igazítanunk a tápanyagozást.

A növekedési időszakban egy kiegyenlített Master 20.20.20 + keserűsó kombináció biztosíthatja a tápanyagellátást, de a bimbó megjelenésétől már növelnünk kell a kálium arányát. Ha ezt nem tesszük meg, késik a virágzás, és nem megfelelő színű virágokat kapunk. Érdemes tehát a virágbimbó megjelenésétől a káliumtúlsúlyos Master 15.5.30 komplex műtrágyára váltani.

Az egységes fejlődés érdekében a Viva biostimulátor kijuttatása is nagyon ajánlott, ami a gyökérzet fejlődése mellett a növények bimbóképződését és színesedését is segíti.

A virágképződés jó üteme céljából érdemes lombon keresztül pótolni a mikroelemeket is. Krizantémállományokban a következő lombkezeléseket javasoljuk:

• Megafol + Plantafol + Boroplus – a bimbóképződés segítéséhez, a kondíció javításához;

• Benefit PZ + Plantafol + Megafol – a fejméret növeléséhez, a virág dúsításához (zöldborsó méretű bimbónál kijuttatva, majd 2-3-szor ismételve hétnaponta).

Dózis: Benefit PZ 20 ml/10 l + Plantafol 20.20.20 20 g/10 l + Megafol 20 ml/10 l. Ismétlés kb. 6-7 nap múlva, de akkor már érdemes lecserélni a Plantafol 20.20.20-at Plantafol 5.15.45-re (a dózis ugyanaz).

Akiknél el van maradva a virágzás, azoknak az MC Cream termésnövelő permetezést ajánlom. A virágtermesztő gazdák körében igen népszerű. A mellékelt felvételeken is jól látható a különbség az első kezelés utáni napokban (1. kép – 1. nap, 2. kép – 2. nap és 3. kép – 3. nap). Dózis: 50 ml/10 l víz, hetente egyszer.

Az MC Cream termésnövelő főbb jellemzői:

• növeli a termés méretét, fokozza a sejtosztódási folyamatokat;

• segíti a vegetatív növekedést.

Vágottvirág-nyilasztó készítmény

A virágnyilasztók a kifejlett bimbójú vágott virágok nyílását gyorsítják és segítik elő. A virágnyilasztók alkalmazásával a kifejlett bimbókat gyorsabban kinyilaszthatjuk, mint ha a száron hagyva várnánk be a piacképes nyílási állapotot.

Használatuk a vázatartósságot nem csökkenti, sőt a gyakorlati tapasztalatok szerint a virág nagyobbra nyílik ki a nyilasztó oldatban, mint a száron.

A növény számára nélkülözhetetlen szénhidrátot, ásványi sókat, illetve rothadásgátlót tartalmaznak.

A virágnyilasztók segítségével a virág iránti kereslet szempontjából fontos napok előtt megnövelhetjük az eladható virágok mennyiségét, illetve a növényházból felszámolás miatt kikerülő azon kifejlett bimbókat is kinyilaszthatjuk, amelyek vízben nem nyílnak ki.

Felhasználása: 3 mérőpohár (15 dkg) nyilasztót 5 liter vízben feloldunk, majd a bimbó megpattant állapotában leszedett virágokat a nyilasztó oldatba állítjuk, és szobahőmérsékleten, természetes fénynél, a virág kívánt nyílásáig ebben tároljuk. A nyilasztás ideje alatt az oldatot cserélni nem szükséges. A nyílás ideje – a fénytől, hőmérséklettől és a bimbó fejlettségi fokától függően – kb. 3-5 nap.

Nadimova Erzsébet,

a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza

Forrás: karpataljalap.net