Így gondozd az árvácskát!

A kerti árvácska (Viola wittrockiana) az ibolyafélék (Violaceae) családjába és az ibolya (Viola) nemzetségbe tartozó háromszínű árvácska (Viola tricolor), valamint más ibolyafajok keresztezésével létrehozott kertészeti hibrid növényfaj. Kétnyári növény, vagyis az életciklusa két évig tart. Közkedveltsége elsősorban a hosszan tartó virágzásának köszönhető.

A kerti árvácska ter­mesz­tésénél 1000 növényhez 3 gramm mag szükséges. Hazai éghajlati adottságaink mellett az árvácska virágzási ideje a leghosszabb (május vége–június közepe). Csírázási hőmérséklete 15–18 °C, ennél magasabb hőmérsékleten csökken a csíraszám és egyenetlen lesz a kelés. Mind szabadföldi, mind ládás vetés esetén gondoskodjunk kellő árnyékolásról és folyamatos párásításról, hogy minél hűvösebb legyen. A ládás vetést hűvös helyen, pl. pincében is tarthatjuk a csírázás első szakaszában, de amint megindul a kelés, vigyük a ládákat a fényre, nehogy a magoncok megnyúljanak. A vetést lazán takarjuk. A csírázáshoz kb. 7–14 nap szükséges.

A palánták ültetésére általában tavasszal kerül sor, a március elejétől április végéig tartó időszak a legmegfelelőbb erre, de lehet próbálkozni őszi ültetéssel is. Őszi virágoztatás esetén a vetést júniustól végezhetjük. Az őszi ültetést úgy tervezzük, hogy még a fagyok beállta előtt gyökeret eresszen a növény, ezért szeptember végéig, október elejéig ültessük el az árvácskapalántákat. Tavaszi virágoztatáshoz augusztustól októberig vethetünk attól függően, hogy szabadföldön vagy fóliában, ill. üvegházban ter­mesztünk-e.

Az árvácska szereti a rendszeres, bőséges öntözést. Soha ne hagyjuk a földjét kiszáradni! Lehetőség szerint kéthetente pótoljuk a tápoldatot, így szebbek lesznek a virágok. A Syngenta Magyarország Kft. azt tanácsolja, hogy használjunk laza, 5,5–5,8 pH-értékű földkeveréket, amelyet ajánlott palántadőlés ellen gombaölőszerrel beöntözni. Használjunk 3-4 hónapos káliumtúlsúlyos Osmocote műtrágyát 2-3 kg/m3 dózisban tápoldattal kiegészítve. Kiültetés után foszfortúlsúlyos komplex műtrágyát használhatunk, de ez nem feltétlenül szükséges, mivel a legújabb holland kísérletek szerint a növények megnyúlását okozhatja. Értékesítés előtt a foszfor és kálium mennyiségét érdemes növelni.

Tavaszi ültetésre az igen korai Delta fajtát javasolják, amely tavasszal kifejezetten nagy virágával díszít. Aki nagyobb virágméretű fajtát szeretne, annak a Colossus fajta lesz a megfelelő választás, de ennél a fajtánál számolni kell azzal, hogy kb. két héttel később fog virágozni. Ilyen technológiával a mini árvácskák is megnevelhetőek, elsősorban az Endurio sorozatot javasolják, mivel nagyon jó fagy­tűrő és bokros. A klasszikus habitusú Rocky is jól telel megfelelő technológia mellett.

Az árvácska értékesítését már márciustól elkezdhetjük. A tervezéskor vegyük figyelembe, hogy az adott év húsvétja milyen időpontra esik, mivel a vásárlók ezt követően az egynyáriakat részesíthetik előnyben.

Misák Klaudia

Forrás: karpataljalap.net