„Itt van az ősz, itt van újra.” – Szezonvégi nagytakarítás a fóliasátrakban

Október folyamán az uborkahajtatásra használt fűtetlen fóliasátrak nagy része már kiürült, vagy legalább is az utolsó terméseket szedik lefelé a gazdák. Azonban a teendők ezzel nem értek véget, a fóliasátrakat még fel kell készíteni a következő szezonra. Ebben a cikksorozatunkban ezekhez a teendőkhöz szeretnénk néhány tippet adni.

A sterilitás fél növényvédelem!

Az idei évben óriási mértékben elszaporodtak a különböző kórokozók és kártevők. Gondolok itt első sorban a tripszekre, üvegházi molytetűre és atkákra. Ezeknek a nagy része a növényi maradványokon telel át, onnan fertőzi meg majd tavasszal a fiatal állományt. S ezen még az sem segít, ha akkurátusan kihordjuk a fóliasátorból, s a kert egy távoli szegletében komposztáljuk az uborka-, paradicsom- vagy paprikatöveket. Ugyanis ezeknek a kártevőknek tavasszal nem jelent akadályt az a néhányszor tíz méteres távolság, amit esetleg biztosítani tudunk. Meg kell próbálnunk elpusztítani őket még a helyszínen, azaz a fóliasátorban. A termés betakarítása után erre a célra már szinte bármilyen brutális szert is felhasználhatunk, tetszőleges töménységben.

A megelőzést szolgálja

A következő szezonra történő felkészülés a közhiedelemmel ellentétben nem a palántaneveléssel kezdődik, hanem a fóliasátrak nagytakarításával. Ugyanis a letermett, elpusztult növényeken nagyon sok betegség és kártevő telepedett meg. A tapasztalatok szerint a legcélravezetőbb, ha még a nagytakarítás előtt elvégezzük ezeknek a kórokozóknak és kártevőknek az irtását. Mivel itt már nem kell a növényeinket félteni, használhatjuk a legdrasztikusabb vegyszereket is. Éveken át erre a célra a legjobb megoldást a fóliasátrak kikénezése nyújtotta. A technológia lényege az, hogy a jól bezárt fóliasátorban elégetünk 100 négyzetméterenként 1 kilogrammnyi kénport, s 2-3 napig hagyjuk, hogy a mérgező füst kifejtse a gyilkos hatását. Egy alapos szellőztetés után aztán nekiláthatunk a fóliasátor kitakarításának. A kénezési technológiának van egy továbbfejlesztett változata is, amikor a kitakarított fóliasátorban újra elvégezzük a kezelést, csak előzőleg kb. 10 cm mélyen felmotorkapázzuk a talajt. A magyarázat szerint így elpusztítható a talaj felső rétegében található kórokozók és kártevők nagy része is, mivel a fellazított talajba be tud hatolni a számukra mérgező gáz.

Az utóbbi években a kénezés helyett inkább a formalinos légtérkezelést ajánlják a fóliaborítást gyártó cégek, ugyanis a kén-oxid és víz reakciójából keletkező sav roncsolja a fóliaborítást, csökkentve annak élettartamát. Gyártanak ugyan kénsavállót is, de ennek az ára magasabb. Saját tapasztalatom szerint a rendkívül erős nyári napsugárzás inkább roncsolja a fóliaborítást. Amióta a nyári időszakban a rachel-hálós árnyékolást alkalmazom, jelentősen meghosszabbodott a fóliaborítás élettartama, annak ellenére, hogy évente kétszer a kénégetéses fertőtlenítést végzem. A tavaly lecserélt S2-es fóliaborítások az egyik fóliasátron 4, a másikon pedig 5 évig bírták!

A formalinos kezelést hasonlóan kell elvégezni, mint a kénezést, kivéve talán azt, hogy a formalin kijuttatásához ajánlatos speciális ködképző permetezőgépeket használni. Amennyiben ilyen nincs a környéken, akkor a ventillátoros motoros háti permetezőgépekkel is be lehet fúvatni a vegyszert a fóliasátor légterébe.

Természetesen kívül állva, s csak a permetezőgép szórófejét bedugva a fóliasátorba, a két végén kivágott kis lyukakon. A kijuttatandó (pontosabban „bejuttatandó”) mennyiség a formalin töménységétől függ. A tapasztalatok szerint a 40%-os formalinból legalább 2,0 liter kell 100 négyzetméterenként a látható hatás eléréséhez.

Az orosz szakirodalom szerint a formalinos légtérkezeléshez ennek a mennyiségnek a többszöröse, 20-40 ml 40%-os formalin szükséges légköbméterenként. E szerint a nagylégterű fóliasátrak esetében, ahol az átlagos belmagasság kb. 3m, a felhasználandó formalin mennyisége kb. 10 liter 100 négyzetméterenként, azaz egy 400 m2-es fóliasátor légtérkezeléséhez mintegy 40 liternyi formalint kellene a fóliasátor légterébe juttatni.

Valószínűleg ez a hatalmas mennyiség „irtó” hatásos, de szerintem a kisebb mennyiséggel is elfogadható eredményt lehet elérni, miközben sem magunkat, sem a szomszédokat, sem a környezetünket nem tesszük ki felesleges vegyszer-terhelésnek. Elvileg itt is alkalmazható a megismételt kezelés a talajlakó gombák és kártevők ellen.

Komposztáljuk vagy égessük?

Figyeljünk arra, hogy a fóliasátor kitakarítása alapos legyen! A letermett növényeket, gyomokat igyekezzünk gyökerestől kihúzni a földből. Ilyenkor ne mulasszuk el a gyökérzet átvizsgálását, hogy nincsenek-e rajtuk valamilyen talajlakó kártevők nyomai! Itt elsősorban a fonálférgek tüneteire gondolok, amelyek kis csomók, koloncok, borsócskák formájában jelennek meg, pókhálószerű gyökérelágazásokkal. Ugyanis magát a fonálférget nagyon nehéz lenne megfigyelni, viszont az általuk kiváltott elváltozások annál szembetűnőbbek. Amennyiben találkozunk ezekkel a tünetekkel, fel kell készülni az ellenük való védekezésre.

A kihordott növényi maradványok további sorsáról megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint érdemes komposztálni őket, különösen, ha előzőleg a fenti módszerekkel „sterilizálva” lettek. Igazolhatom, hogy az ezekből képződött komposzt valóban rendkívül jó szerkezetjavító hatással van a talajra. Mások szerint ezek a komposztdombok a betegségek és kártevők számára áttelelési lehetőségek, a következő évi állomány potenciális fertőzési forrásai. Ők a növényi maradványok elégetését javasolják. Talán érdemes lenne az arany középutat megtalálni, s a növényegészségügyi szabályokat betartva, de mégiscsak környezetbarát felhasználást keresni a növényi hulladékok számára.

Gál István,
Pro Agricultura Carpatika Alapítvány

Forrás: karpatinfo.net