A szabadföldi paradicsom gyomirtása

A szabadföldi paradicsomtermesztés egyik kulcsfontosságú ápolási munkája az állomány gyom­irtása. A paradicsomot károsító gyomnövényzet összetétele függ a termesztési helytől, esetleg az elővetemény gyomirtásától. Az alábbiakban összefoglaljuk, miként kell eljárni a szabadföldi paradicsomtermesztés gyomirtása kapcsán.

A palántázott állománynál a kiültetés utáni 1–1,5 hónap tekinthető kritikusnak a gyomirtás szempontjából, vagyis ameddig a záródó lomb el nem nyomja a kelő vagy növekvő gyomokat. Tehát ebben az időszakban kell megtennünk mindent növényállományunk tisztán tartása érdekében. Azonban a palántázott paradicsom gyomirtását már a kiültetés előtt el kell kezdeni. Ekkor olyan herbicideket alkalmazhatunk, amelyeket vagy a talajba szükséges bedolgozni, vagy a talajfelszínre juttatunk ki ültetés előtt.

Ültetés előtt a paradicsomban használhatjuk a napropamid (Деврінол 45) hatóanyagú gyom­ir­tó szert. A készítményt a jól elmunkált talajra kell kijuttatni, és kb. 2-4 cm mélyen szükséges bedolgozni a talajba. A palántázással célszerű néhány napot várni a gyomirtó szeres kezelés után. Palántázás előtt javasolható még a pendimetalin (pl. Stomp) hatóanyag alkalmazása. Használata a talajra permetezéssel történik, bedolgozás nélkül. Hogy kifejtse hatását, csapadékra vagy bemosó öntözésre van szükség.

Mivel az említett hatóanyagú szerek hatása a kétszikű gyomok ellen csak részleges, ezért célszerű még a kiültetést megelőzően a talaj felszínére kijuttatni metribuzin (pl. Sencor) hatóanyagú készítményeket. Az alapvető gyomirtáshoz szükséges készítményeket egy menetben is kijuttathatjuk. Ebben az esetben az egyszikű gyomnövények elleni védelmet nem bedolgozásos technológiát igénylő szerekkel, hanem a talaj felszínére kijuttatott, főleg egyszikű gyomspektrumú készítmények használatával érhetjük el. Tehát tankkeverék formájában használhatjuk a metolaklór vagy pendimetalin hatóanyagú herbicideket a kétszikű fajokat irtó metribuzin hatóanyagú gyomirtó szerrel kombinálva.

A kiültetett palánták érzékenyen reagálnak a gyomirtó szerekre, ezért a kezeléseket a napropamid és a metribuzin esetében 4-5 nappal, a pendimetalin esetében pedig 7–10 nappal kiültetés előtt végezzük el.

A kiültetés utáni állománykezeléseket – szintén a paradicsom érzékenysége miatt – csak a palánták begyökeresedése (10–14 nap) után végezhetjük el. Kétszikű gyomok ellen a gyomnövények kb. 2-4 leveles korában a már jól ismert metribuzin (pl. Sencor) hatóanyagú gyomirtó szert használhatjuk. (Metribuzin hatóanyaggal a paradicsomban a virágbimbók megjelenéséig permetezhetünk.)

Az egyéves és évelő egyszikű gyomfajok elleni védekezések csak feltételes jellegűek. Erre a célra számos, a paradicsom állománykezelésére engedélyezett speciális egyszikűirtó készítmény használható (pl. a quizalofop-P-etil hatóanyagú Leopard 5EC, a fluazifop-P-butil hatóanyagú Fusilarde Forte).

A vegyszeres gyomirtás kiegészítéseként szükség van mechanikai védekezésre is. A kézi vagy gépi kapálásra elsősorban a tenyészidőszak második felében van szükség. A gyomosodástól függően kb. 3-4 alkalommal van szükség sorközművelő kultivátoros mechanikai gyomirtásra és ezzel egy időben 1-2 gazoló kapálásra is.

Tihor-Sárközi Mónika,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza
Forrás: karpataljalap.net