Az édesburgonya (batáta) betakarítása és tárolása

Az édesburgonya termesztésével kapcsolatban már szót ejtettünk a palántanevelésről, az ültetésről és az év közbeni ápolási munkálatokról. Az ősz beköszöntével viszont a termesztési folyamatok közül a legmunkaigényesebb feladatra, az édesburgonya betakarítására kell összpontosítanunk.

Az augusztusi, szeptemberi hónap folyamán folyamatosan vizsgálgathatjuk (a tövek alá betekintve), hogyan fejlődnek a batáta gumóink, hogy a lehető legjobb méretekben és időben történjen meg annak betakarítása. Optimális éghajlati viszonyok mellett (sok napfény, megfelelő mennyiségű csapadék) ez az időszak, az ültetéstől számolva 100-110 nap, de legkésőbb október közepén-végén meg kell, hogy történjen a betakarítás, mielőtt beköszöntenek az éjszakai mínuszok. Az édesburgonya egy rendkívül melegigényes növény, ezáltal érzékeny a hidegre, 10°C alatti hőmérsékleten megfázik és tárolásának az időtartalma jelentősen csökken, ezért az időjárási előrejelzések figyelembevételével történjen meg a batáta betakarítási időpontjának kiválasztása. 

Betakarításának és tárolásának a folyamatai 

  • Lombozat eltávolítása

Mielőtt nekilátnánk az édesburgonya felszedésének, el kell távolítsuk azt a nagy mennyiségű, elterülő zöld lombozatot, amelyet a növényünk az év folyamán nevelt. A batáta vegetatív része is fogyasztható és sok vitamin található benne. Ha a lombozattal valamilyen felhasználási célunk van: a) turmixok, saláták készítése; b) állatok takarmányozása; c) komposzt készítése, akkor ebben az esetben késsel vagy metszőollóval, ha viszont csak szeretnénk a talajba visszaforgatni a zöld tömegünket, akkor motoros fűkaszával vagy szecskázással is eltávolíthatjuk a vegetatív részeket.

  • A fóliatakarás és csepegtetőcsövek eltávolítása

Amennyiben bakhátakat alakítottunk ki és azokat feketefóliával és csepegtető rendszerrel láttuk el, akkor ezeket a gumók felszedése előtt el kell távolítanunk. Kivétel ez alól a 100%-ban lebomló fekete fólia, amely valószínűleg a szezonunk végére bomlásnak indultak, és ezeket csak a talajba kell visszaforgatnunk.

  • Alávágás

Ezt a műveletet közvetlenül a felszedés előtt végezzük. Erre azért van szükség, hogy megkönnyítsük vele a kézi betakarítást. Ezt általában egy facsemete alávágóval, vagy ahhoz hasonló eszközzel és minimum egy 40 lóerős traktorral végezzük. A traktorral közre vesszük a sort és 50-55 cm szélesen, 30-35 cm mélyen a sor alá vágva meglazítjuk a földtömeget.

  • Felszedés

A batáta felszedése kézi­munka­igényes, amelyet legtöbbször ásóvillával (gombos villával) végezzük. A sor két oldalán két személy egymással szemben, megkeresve és aláásva a töveknek emelik ki, és szedik le a gyökérzetről a megvastagodott gumókat az előre fellazított talajból. Ezt követően, megtakarítva a gumókat, műanyag vagy fa rekeszekbe rakjuk, és mosás alá készítjük.

  • Mosás

A felszedést követően egy fontos és szintén munkaigényes folyamat következik, méghozzá a gumók mosása. Ezzel a művelettel eltávolítjuk azokat a talajszennyeződéseket a gumókról, amelyeket nem tudtunk maradéktalanul leszedni felszedéskor. Ezt a munkafolyamatot nagyban befolyásolja a talajunk szerkezete. A homoktalajokon termesztett édesburgonyát sokkal kevesebb időbe kerül megmosni, mint a kötött vagy középkötött agyag talajokon termesztett batátákat. A mosást követően és a tárolását megelőzően csupán egy művelet maradt hátra, ez pedig nem más, mint a hőkezelés.

  • Hőkezelés

A hőkezelést közvetlenül a mosást követően végezzük. Ezt a folyamatot egy olyan helyiségben (palántanevelő, raktár stb.) hajtsuk végre, ahol 3-4 napon keresztül 30 °C körüli hőmérsékletet és szellőztetést tudunk biztosítani az édesburgonyáinknak. Erre a folyamatra azért van szükség, hogy a betakarítás során keletkező sérülések begyógyuljanak, ezzel biztosítva a gumók hosszabb távú eltarthatóságát.

  • Tárolás

A tárolásra a legalkalmasabb egy olyan helyiség, ahol 14 °C állandó hőmérsékletet tartani tudunk az egész év folyamán. Ilyenek lehetnek a házhoz tartozó fűtetlen helyiségek: garázs, előtér vagy pince. Mint arról már szó esett, a batáta nagyon érzékeny a hidegre, ezért 12 °C alatt semmiképpen ne tartsuk. Tárolása során a 20 °C körüli hőmérsékletet is kerülni kell, mivel ennél a hőmérsékletnél csírázásnak indul.

Nagy Csaba falugazdász, 
Pro Agricultura Carpatika Alapítvány

Forrás: karpatinfo.net