Egynyári dísznövényeink II.

Cikksorozatunkban ezúttal a kerti begónia és a mézvirág termesztésével ismerkedhet meg az olvasó. A kerti begónia nagyon kedvelt, gondozása nem igényel túl sok időt, miközben mutatós virágokkal örvendeztet meg, gyakran díszíti a közterületeket is. A mézvirág tökéletes választást jelent akkor, ha egy olyan növényt szeretnénk a kertbe, amely rendkívül gyorsan fejlődik, csak minimális gondoskodást igényel, ugyanakkor rendkívül mutatós.

Kerti begónia/mindignyíló begónia (Be­go­nia Sem­per­flo­rens­-hib­ri­dek)

A folyamatosan virágzó fajok keresztezésével két fajtacsoportot állítottak elő:

• Semperflorens-hibridek: kevés számú erős hajtás, nagy méretű, felfelé álló levelek, a lédús hajtások végén kevés, de nagy méretű virág nyílik csoportosan.

• Gracilis-hibridek: bőven elágazó rövid hajtások, apró, kerekded levelek, sok kis méretű virág, az egész növény alacsonyabb.

Régiónkban a közepes növekedésű (kb. 18-20 cm), bőven virágzó, de nem túl apró virágú fajták váltak be leginkább.

Termesztés. A magvetést december közepétől január közepéig végezzük. A növény apró magvú, lassú fejlődésű. 1 000 növényt 2 000 magból tudunk felnevelni. A decemberi magvetésből április végére, a januáriból május közepére virágzó, cserepes növényeket kapunk. Februárban is vethetünk ezekből a magvakból, a nyári pótlás így megoldható. A palánták nevelése laza, humusz­ban gazdag, 5,5–6,5 pH-értékű, tőzeges földkeverékben történik. A tápanyag-utánpótlás a cserépbeültetés, begyökeresedés után hetente, 0,1%-os Volldünger oldattal a legmegfelelőbb. Törpítés nem szükséges, a palánták jó fényellátás és kellő levegőzés mellett zömökek maradnak. Kiültetés: május közepén, 15 x 15–20 cm-es térállásba. Az őszi fagyokig egyenletesen virágzik, az elnyílott virágok leszedése szükségtelen. Szőnyegágyak, színfoltok kiültetésére, virág­ágyak szegélyezésére, kőedények, balkonládák díszítésére egyaránt alkalmas. Napfényes helyen bővebben, de félárnyékos helyen is jól virágzik. Jó szerkezetű, tápanyaggal közepesen ellátott talajt igényel. Öntözés mellett bírja a városi, szennyezett levegőt is.

A legismertebb fajták, ill. sorozatok:

• Nubia – sötét lombú, rózsaszín virág, 20–25 cm magas;

• Othello – sötét lombú, piros virág, 20–25 cm magas;

• Varsyti F1-sorozat – zöld lombú, nagy virág, 20–25 cm magas;

• Swing F1-sorozat – zöld lombú, közepes méretű virág, 20–25 cm magas;

• Rio F1-sorozat – sötét lombú, kis méretű virág, kb. 18-20 cm magas;

• Eureka F1-sorozat – zöld lombú, közepes méretű virág, kb. 16-18 cm magas;

• Danica F1-sorozat – sötét lombú, közepes méretű virág, 35–40 cm magas;

• Lotto F1-sorozat – nagy lombú, igen nagy virág, rózsaszín, fehér, piros, 30 cm magas.

Mézvirág/tengerparti fü­­lesternye (Lobularia maritima)

A tengerparti fülesternye, illetve illatos ternye néven is ismert mézvirág egynyári dísznövény, melyet ültethetünk talajtakaró növényként, díszíthetünk vele balkonládákat, feldobhatjuk vele a sziklakertet, a kőfal repedéseit és a virágágyások szegélyét is, azaz igazán változatosan használható fel a kertben. Nem meglepő módon erős, édeskés illatáról kapta nevét ez a gyorsan növekvő egynyári. Fehér, gömbölyded fürtöket alkotó virágzata egészen sűrű, hamar egybefüggő párnát alkot, ami csupán 20 cm-es magassága ellenére is igen látványossá teszi.

A legkönnyebben nevelhető növények egyike. Napon érzi magát a legjobban, és a szárazságot is tűri. A legkorábban megjelenő virágokat érdemes lecsípni, hogy még dúsabb legyen. A virágzat a hajtásvégeken 1,5-2 cm-es ernyőben nyílik. Apró virágai fehér, viola vagy lila színűek. A beért magvak szétszóródnak, és még a nyár folyamán vagy a következő tavaszon kicsíráznak.

Termesztés. Gyors fejlődésű, a magot március–áprilisban vetjük cserépbe (6-7 cm-es cserépbe 3-4 mag). 16–18 °C-on 8–14 nap alatt kicsírázik. Nevelési hőmérséklete 12 °C. Vethetjük állandó helyére sorba, csírázás után 15 cm-re ritkítjuk, 3-4 növényt hagyva egy csomóban. Félárnyékos és napfényes helyen egyaránt jól virágzik, a tápanyagban szegény talajokon is díszít. Öntözni csak szükség szerint kell.

Fajták:

• Alice-sorozat – 10 cm magas, fehér, rózsaszín és ibolyaszínekben;

• Schneeteppich – 12 cm magas, hófehér;

• Snow Crystals – 9 cm magas, viszonylag nagy virágú, hófehér.

Nadimova Erzsébet,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei
Jótékonysági Alapítvány megbízásából

Forrás: karpataljalap.net