A foszfor szerepe a zöldségtermesztésben

A foszfor (P) a növények fő tápelemei közé tartozik. A növény fejlődésének korai időszakában, a gyökérnövekedésben, a gyökértömeg kialakulásában van jelentős szerepe, valamint befolyásolja a virágképződést is. Hogy miként hat a növényekre a hiánya és a túladagolása, arról alábbi cikkünkben olvashatnak bővebben.

A foszforhiány általános tünetei

A foszforhiány viszonylag könnyen felismerhető, és a többi tápelem hiányától jól megkülönböztethető elváltozásokat idéz elő a zöldségnövényeken. A nitrogénhiánnyal ellentétben az alsó levelek nem kivilágosodnak, hanem sötétzöld, kékeszöld színt vesznek fel. A levelek később vörös, lilásvörös, barnásvörös színbe mennek át, ami a levél fonákján mindig jobban kivehető. A levelek elszíneződése fokozatosan a középső és a fiatal levelekre is átterjed. Az alsó levelek gyakran elszáradnak, lehullnak, így a növény felkopaszodik. A foszforhiányban szenvedő növényekre jellemző a korlátozott fejlődés és a rossz gyökérzet. A hiánytünetek nagyon hamar, már a fiatal növényeken is megmutatkozhatnak. A virágzás gyenge, a növények rosszul kötnek, gyakran termékenyülésre képtelenek. Az alacsony hőmérséklet erősíti a foszforhiány érvényesülését.

A foszfort a növények általi lassúbb felvétele miatt elég nehéz pótolni. De többszöri lomb­trágyázással vagy az intenzív zöldségtermesztésben használatos magas foszfortartalmú, tápoldat formájában kijuttatott, jól oldódó műtrágyákkal lehetséges orvosolni.

A foszforhiány jelentkezése az egyes zöldségfajoknál

A paprikán, a paradicsomon, a spenóton, az uborkán és a dinnyén jellegzetes sötétzöld, kékeszöld színelváltozással kezdődik a foszforhiány, amely először csak a legidősebb levelek fonákján, alsó oldalán, az erek között mutatkozik. A hiány fokozódásával a többi alsó levél színe is megváltozik, majd a tünetek átterjednek a középső levelekre. Gyakran tapasztalható a foszforhiány az említett növények palántáin. Az igen vékony szár, fejletlen gyökérzet késői virágzással párosul. Idővel az alsó levelek lehullnak, a szár felkopaszodik. A kabakos növények termésén már egészen fiatal korban beszáradt barna foltok is kialakulnak.

A fejes saláta levélzete is hasonló módon színeződik el, mint a paprikáé vagy a paradicsomé. A levelek jellegzetes rozettás fejlődést mutatnak, a növény gyökérzete fejletlen.

A hónapos retek levelei színtelenné válnak a foszforhiány hatására, majd barnásvörös színűek lesznek. A növények feltűnően fejletlenek.

A cékla levelei aprók, bíborvörösek. A tünetek az idősebb leveleken mutatkoznak először, amelyek korán elhalnak.

A karalábé levelei kékeszöld színűek, illetve az erek mentén, a fonákrészen lilásvörösek. A tünetek az idősebb leveleken jelentkeznek először, amelyek a szélektől kiindulva elszáradnak.

A foszfortúladagolás

Palántanevelésben igen gyakori a foszfor túladagolása, ami kalciumhiányos tüneteket idéz elő. A későbbiekben a túl sok foszfor generatív irányba billentheti ki az egyensúlyt, „elvéníti” a növényt. A talajba kijuttatott nagy mennyiségű foszfor a mangán és a cink felvételét is gátolja, ebből adódóan a foszfortúltrágyázás néhány mikroelem hiánytüneteként is jelentkezhet.

Tihor-Sárközi Mónika,
a „Pro Agricultura Carpatika”
Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza

Forrás: karpataljalap.net