Derelye, ahogy mi szeretjük!

Ahogy a szólás is tartja a derelye – a magyar ember ereje. Sokféleképpen készülhet szilvalekvárosan vagy túróval töltve. Kárpátalja délnyugati részén aranysárga prézlibe forgatva vagy “pucéran” egy kis pirított, darált dióval és tepertővel. Nagydobronyban zsíros tepertővel készítik, és minden derelyéhez jár egy tepertő, de pirított grízbe forgatva vagy palacsintasütőben átpirítva is fenséges, a lehetőségeknek csak az ember ízlése szab határt.

Hozzávalók:

tésztához: 0,5 kg liszt, 5 tojás, víz, só, cukor (2 szál)

0,5 kg szalonna

4 ek lekvár

2-2,5 deci gríz

Elkészítés:

Először elkészítjük a tésztát: 0,5 kg liszthez hozzáadunk 5 tojást, csipetnyi sót és kis vízzel összegyúrjuk.

Amikor a tésztát simára és csomómentesre gyúrtuk letakarjuk kendővel és 15-20 percet hagyjuk pihentetni. Közben összevágunk 0,5 kg szalonnát, ami majd sütés után a derelyére fog kerülni.

Ezután 1 kanál zsír alatt megpirítunk 2 vagy 2,5 deci grízt, amikor már arany barnára pirult, felöntjük vízzel és félretesszük. Amikor kihűlt a gríz teszünk bele cukrot és beleforgatunk egy adag kifőtt zsírozott derelyét.

A pihentetett gyúrt tésztát 2 vagy 3 részre osztjuk, tetszés szerint formázzuk, nyújtjuk és kockákat vágunk belőle. Majd a kockára vágott tésztába lekvárt teszünk, és háromszög formájúra ragasztjuk. A tészta megmaradt széleit pedig összeráncoljuk, mint egy masnit.

Az összeragasztott derelyét sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, és hideg vízzel leöblítsük. Teszünk rá egy kis olvasztott zsírt.

A derelyét háromféleképpen tálaljuk: pucéran, grízbe forgatva és palacsintasütőben átpirítva.

Ami nagyon fontos, hogy mindegyik derelye tetejére tepertő kerüljön!

Készítette: Hidi Ágnes