A füstösszárnyú körtelevélbolha elleni biológiai védekezésről

A levélbolhák a körte igen kellemetlen kártevői. Kártételük eredményeként a gyümölcs, a levél, de még a hajtás is károsodik. Elszaporodásuk esetén munkánk gyümölcse pillanatok alatt semmivé válhat.

A kártevő felismerése

A körtét megtámadó számos körtelevélbolha-faj közül a füstösszárnyú körtelevélbolha kártétele a legjelentősebb. Tömeges peterakásakor a levelek deformálódnak, és a fejlődésük is leáll. A szívogatások nyomán a levelek nem fejlődnek tovább, súlyos esetekben le is hullnak. A faj bőségesen termel mézharmatot, ami bevonja a fa leveleit, gyümölcseit és ágait, ezzel másodlagos kórokozók vagy kártevők megtelepedését segítve elő. A legtöbb esetben a mézharmaton korompenész telepszik meg, ami már messziről szembetűnhet a gazdának, mivel megfeketednek a levelek, a hajtások, akár az ágak is.

Évente 5-6 nemzedéke van a kártevőnek, azaz egész évben számítani lehet a kártételére, éppen ezért sokkal nehezebb a védekezés ellene. A kifejlett egyedek a kéregrepedésekben és a lehullott levelek alatt telelnek át.

A fajták fogékonysága

A kisebb növekedési erélyű fajták ellenállóbbak a kártevővel szemben. Ilyen például a papkörte, a Bosc kobak, a nyári körte, a búzával érő körte, a téli kálmánkörte.

A gyors növekedésű fajták esetében fokozott figyelmet kell fordítanunk a kártevők elleni védekezésre. Kifejezetten érzékeny fajták: Hardy vajkörte, Diel vajkörte. A legtöbb vajkörtefajtánk is ide sorolható.

Itt jegyezném meg, hogy a kisebb növekedési erélyű fajták esetében is felléphet fokozott érzékenység (teljes rezisztencia nem létezik) abban az esetben, ha nem megfelelő a metszés, valamint a tápanyag-utánpótlás. Ezzel ugyanis erőteljes hajtásnövekedést, lágy szöveteket idézünk elő, ami kedvez a kár­tevőknek.

Agrotechnikai és mechanikai védekezés

A füstösszárnyú körtelevélbolha ellen hatékony védekezést biztosítanak a hullámpapírcsapdák (korábbi írásainkban már említettük). A tapasztalat azt mutatja, hogy közel 50-60%-os „fogást” érhetünk el, ha már szeptember közepén felerősítjük a fák törzsére amolyan rovarcsapdaként. Ültetvények esetében minden ötödik-hatodik gyümölcsfára érdemes csapdát kihelyezni, a háztájiban pedig minden fán ajánlott az alkalmazása. Legalább kéthavonta javasolt cserélni a hullámpapírokat, és azonnal megsemmisíteni a levett csapdákat. Szeptembertől egészen virágzásig szükség van a csapdákra, tehát egy évben 4-5 alkalommal kell cserélnünk azokat.

Az intenzív tápanyag-utánpótlás elősegíti a kártevő elszaporodását az ültetvényekben. A túlzott nitrogénadagok serkentik a hajtások növekedését, ami vonzza a levélbolhákat. A körte esetében különösen fontos a megfelelő tápanyagarányok betartása, amit csak talaj- és levélvizsgálattal, illetve szakember segítségével érhetünk el.

A kéregrepedésekben áttelelt egyedek elleni védekezés hatékony módja lehet a fák késő őszi vagy tél végi kéregápolása, tisztítása is. Emellett a lombozat eltávolítása, talajba forgatása is jelentősen hozzájárul a kártevők gyérítéséhez.

Ragadozó szervezetek a füstösszárnyú körtelevélbolha ellen

A levélbolhafajok természetes ellenségei a ragadozó poloskafajok. A leghatékonyabban az Anthocoris és az Orius fajok gyérítik a kártevőt. E két ragadozó poloska képes gyorsan elterjedni az ültetvényekben (ezeket nem károsítja egyéb ökológiai védekezési forma), és mára a leghatékonyabb védekezési lehetőséget jelentik. Kereskedelmi forgalomban Biobest néven találhatók meg ezek a fajok. (Betelepítésük ellőtt mindenképpen konzultáljunk szakemberrel.) Mára bebizonyosodott, hogy még a hagyományos ültetvényekben is nagy gondot jelenthet a levélbolhák elszaporodása, éppen ezért fektetnek a ragadozó szervezetek betelepítésébe a modern gazdaságok.

Egyéb biológiai védekezési lehetőségek

A kéregrepedésekben megbújó kártevők ellen természetesen az olajtartalmú vagy poliszuldfidkén tartalmú lemosó permetezések is használhatók a tél végi fagymentes napokon. Vegetációban az azadirachin hatóanyagú készítmények szintén kiválóan gyérítik a kártevőt. Vegyük figyelembe, hogy minden olyan engedélyezett készítmény, mely gyéríti a levéltetveket, a levélbolhákat is pusztítja.

(Folytatjuk.)

Molnár Ádám,
 a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai
Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza

Forrás: karpataljalap.net