A zöldhagyma hajtatásáról (1.)

A zöldhagyma egy sokak által kedvelt zöldségnövény. A fogyasztók számára azért, mert ez a növény jelenti számukra a téli és kora tavaszi időszakban az első vitamint, míg a fólia alatti hideghajtatással foglalkozók számára az első bevételi forrást. Ezért fontosnak találtuk, hogy megosszuk olvasóinkkal ennek a növénynek a termesztési technológiáját, hogy az ezzel kapcsolatban felmerülő kérdésekre választ kaphassanak.

Mielőtt belevágnánk e növény termesztésébe, tisztában kell lennünk néhány alapvető tudnivalóval. Elsősorban is a növény hő-, fény-, víz- és tápanyagigényével, termesztési technológiájával kapcsolatban felmerülő kérdésekre szeretnénk választ adni.

Mikor ültessünk?

A zöldhagyma előállításához szükséges hagymafejek lerakását (gyökereztetését) szeptembertől januárig bármikor megtehetjük. Figyelembe kell vennünk a piaci igényeket, és annak megfelelően visszaszámolva kiválasztanunk a megfelelő ültetési időt. A piacokon már februártól van igény a zöldhagymára. Vidékünkre leginkább a novembertől januárig történő gyökereztetés a jellemző. Fűtéssel ellátott létesítményekben november december, míg fűtetlenekben januárban szokták megkezdeni a hagymafejek lerakását. A vöröshagyma hajtatásának időtartamát nagyban befolyásolja a hőmérséklet és a fény. A már meggyökeresedett hagymák 20°C körüli hőmérsékleten és kevéske napfény mellett, akár már 3 hét alatt is piacképes zöldhagymát nevelhetnek. Az ennél alacsonyabb hőmérsékleten nem károsodnak, legfeljebb tenyészidejük nő meg akár 4-6 hétre. Bizonyos mértékig, még a fagyos éjszakákat is eltűri különösebb károsodás nélkül. Hőigényét tekintve a 19 ± 7°C-ot kedvelő, de mégis a hidegtűrőbb növények közé soroljuk őket. Gazdatapasztalatok alapján elmondható, hogy a 20°C feletti hőmérséklet kerülendő, mivel a túl magas hőmérsékleten a hagymaszárak megnyúlnak és károsodhatnak, inkább részesítsük előnybe az optimálisnál alacsonyabb hőmérsékletet, mivel ez által vastagabb, erősebb, piacképesebb zöldhagymát kapunk.

Milyen hagymát ültessünk?

A zöldhagyma kineveléséhez megkülönböztetünk hagymamagról, dughagymáról és vöröshagyma fejről történő szaporítást. Mindhárom szaporítási mód esetében kapunk zöld hagymaszárat, de a tenyészidejüket tekintve nagy a különbség. Ezek közül a hagymamagról történő szaporítási mód a leghosszabb (3-4 hónap), amelyet a hosszú tenyészideje miatt leginkább szabadföldön alkalmaznak. A kisméretű dughagymáról történő szaporítási mód is hosszabb a vöröshagymáénál, ezért a novembertől januárig történő gyökereztetési (lerakási) időszakban a vöröshagyma fejekről történő szaporítási módot részesítik előnyben a gazdák. Ebben az időszakban csak vöröshagyma fejekről történik a zöldhagyma előállítása.

A hajtatható hagymafajtákkal szembeni követelmények közül lényeges, hogy a szedés időpontjára a hagymafej jól megpuhuljon, és az értékesítésre kerülő hagymaszárak könnyen kihúzhatóak legyenek. A másik fontos követelmény még, hogy csak megbízható helyről hőkezelés nélküli hagymát vásároljunk. Ezt úgy vizsgálhatjuk meg, hogy amikor anyatőnek szánt vöröshagymát vásárolunk, akkor a zsákban jól megvizsgáljuk a hagymafejeket. Ugyanis, ha a vöröshagyma csúcsi részei nagyon kicsik és teljesen be vannak száradva, akkor valószínű, hogy hőkezelésen, vagy egyéb csíragátló vegyszeres kezelésen esett át. Ha a zsákokat átvizsgáljuk és több helyen is megjelenik a kis csíra, akkor az ilyen hajtatásra szánt hagymát nyugodtabb szívvel vásárolhatjuk meg.

Fontos még az is, hogy a megvásárolandó hagymafejekben megfelelő számú főrügy (csíra) legyen. Ennek ellenőrzésére a hajtatásra szánt vöröshagyma megvásárlásakor néhány fejet középtájon kettévágunk és megvizsgáljuk, így a megvásárolandó mennyiségből hozzávetőlegesen megítélhetjük, hogy milyen eredményre számíthatunk. Leggyakoribb a 2-3 csírát tartalmazó hagyma, ennek leginkább a kisebb, vagy közepesebb méretű hagymák felelnek meg. Nagyobb méretű hagymák esetében előfordul azonban, hogy főrügyekből akár 5-6 db is található. Ilyen nagyszámú csíra megléte nem kívánatos, mivel az ezekből fejlődő hagymaszárak túl vékonyak lesznek. A legoptimálisabb a dió méretű hagyma, amelyekből 1-3 db. kellő vastagságú hagymaszárunk lesz.

Ebben a cikkünkben választ kaphattunk arra, hogy az anyatőnek szánt hagymák vásárlása esetén mikre kell odafigyelni. Szintén megválaszoltuk azt is, hogy mikor történjen meg a hagymafejek lerakása. A cikkünk következő részében pedig igyekszünk választ adni a zöldhagyma termesztési technológiájával kapcsolatban felmerülő további kérdésekre.

Nagy Csaba falugazdász,
Pro Agricultura Carpatika Alapítvány

Forrás: karpatinfo.net