Az automatikus metszőollókról

Gyümölcstermesztésben a metszés igen energia­igényes munkafolyamat. Sokszor valósággal elrettentő lehet egy ültetvény metszése. Éppen ezért a kutatók és fejlesztők már rég próbálnak olyan megoldásokat kidolgozni, melyekkel megkönnyíthető a metszés folyamata.

„Megoldások” a könnyű metszéshez

Kezdetben a pengeív, illetve a nyél kialakításával próbáltak könnyíteni a munkán a szakemberek, viszont ennek az iránynak a határait elérve megrekedtek a fejlesztések. Úgy tíz évvel ezelőtt hidraulikus meghajtással próbálkoztak a kutatók több-kevesebb sikerrel, de a problémás munkavégzés miatt a fejlesztések ebben az esetben is abbamarattak. Az elkövetkező években, az akkumulátorok fejlődésének köszönhetően, megjelentek az elektromos metszőollók, melyek jelenleg is gyorsan terjednek.

Persze az elektromos metszőollóknak is vannak hátrányaik, melyeket jelenleg a pneumatikus metszőollókkal szeretnének kiküszöbölni. A pneumatikus (sűrített levegővel működő) metszőollók jóval strapabíróbbak, nagyobb erőkifejtésre alkalmasak mint elődeik, s javíthatóak is. Valóságos fejlesztési verseny alakult ki az elektromos és a pneumatikus ollók fejlesztői között, hogy melyikük szerkezetei tudnak nagyobb teljesítménnyel (erővel), kompakt, könnyű kialakítással, olcsón jó és hatékonyan munkát végezni. Jelen állás szerint az elektromos ollók állnak nyerésre.

Az olló megválasztásáról

A termelőnek a következő tényezőket érdemes figyelembe vennie, amennyiben ezen új típusú ollók közül szeretne vásárolni:

Hidraulikus metszőollók. Az első lépést jelentette a könnyű munkavégzés felé, amikor az ipari, hidraulikus elven működő erővágó ollókat metszési munkákra alakították át. Igen ám, de ami működik a gyárakban, egy adott helyiségben, az a szabadban, mozgás közben nem mindig használható. Ennek a megoldásnak nagy hátránya, hogy folyamatos kapcsolatot igényel egy hidraulikus munkagéppel, illetve két csővezeték kapcsolódik a metszőollónkhoz. Az ilyen metszőolló – bár hatalmas erőt tud kifejteni –, nem praktikus és egyáltalán nem kompakt kialakítású. Egy nagyobb korona metszése során a vezetékek rakosgatása idegtépő, időigényes munka. Éppen ezért nem terjedtek el ezek az eszközök.

Pneumatikus (sűrített levegővel működő) metszőollók. Megjelenésük a hidraulikus elv továbbgondolásának köszönhető. A fejlesztések eredménye igazán hatékony, munkavégzésre alkalmas eszközök megjelenése lett. Az izmok energiáját ebben az esetben sűrített levegővel váltják ki, tehát az olló működtetéséhez kompresszorra van szükség, mely lehet benzinmotoros, akkumulátoros, de akár traktorhoz is csatlakoztatható az eszköz – a lényeg a 7 bar levegőnyomás elérése. Előnye, hogy könnyű (0,5–1 kg súlyú), kompakt, egyszerű kialakítású, viszonylag olcsó, s mindemellett nagy erőt fejthetünk ki általa. Nagy hátránya viszont, hogy csővezeték kapcsolódik az ollóhoz, hangos, továbbá fagypont alatt nem használható. Emellett folyamatosan kenőolajat igényel az olló munkahengere (üstje). Ezek az ollók minden gyümölcsfa metszésére alkalmasak, gyors, erős és precíz munkát végeznek. Egy kisebb termelő (1–5 ha) számára azonban nem igazán célszerű a beszerzésük, mivel több tízezer hrivnyába kerülnek.

Elektromos metszőollók. Egyre jobban elterjednek, egyrészt a nagy piaci kínálat, másrészt viszonylagos olcsóságuk miatt. Az ollókat ebben az esetben elektromos motor működteti, a munkásnak csak a vezérlő gombokat kell nyomogatnia. Fontos tényező a vezérlő automatika, mely lealítja a vágást, ha az olló nem képes levágni az ágat. Ennek az automatikának a hiányában (az ilyen ollók általában olcsóbbak) problémás lehet a vastag (25 mm-nél vastagabb) ágak vágása, mert az olló beragadhat, a motor kiéghet, a szerkezet eltörhet. Ezek az ollók teljesítménytől függően 5–60 mm átmérőjű részek vágására alkalmasak.

Az ollók két kialakításban vannak forgalomban. Az első típus a beépített akkumulátorral ellátott változat a hobbikertészek számára. A második típusnál a jóval nagyobb akkumulátor egy mellényre, nadrágszíjra (övre) van rögzítve, s az energiát kábel juttatja el a kezünkben tartott ollóhoz. Az előbbi típus hátránya, hogy a mobil akkumulátor gyorsan lemerül és nem alkalmas az egész napos munkára, főként fokozott igénybevétel esetén, míg az utóbbi kialakítás 1–3 napos munkavégzést tesz lehetővé. Az utóbbi típusú készülékek emellett extra kialakításban, több méretben, nyéllel, akár fűrészfejjel ellátva is kaphatók.

* * *

A gyümölcstermesztő gazda számára megfontolandó lehet a munkavégzés megkönnyítése, hiszen nem mindegy, hogy mennyi energiát és időt ölünk a munkánkba. Emellett egy automatikus metszőollóval akár még élvezetes is lehet a munka. (Folytatjuk.)

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány munkatársa

Forrás: karpataljalap.net