Az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Ez a súlyos uborkabetegség, érdekes módon, nem az uborkatermesztés kárpátaljai „őshazájában” – Verbőcön és Feketepatakon – okoz igazán gondot. Valamiért az itteni mikroklíma nem kedvez ennek a fertőzésnek. Nagyobb fertőzési gócaival a tiszántúli falvakban, nevezetesen Péterfalván, Nagypaládon és Fertősalmáson találkoztunk, elsősorban a szabadföldi termesztésben. Mivel kártétele vetekedhet a rettegett peronoszpóráéval, érdemes részletesebben is megismerkedni ezzel a baktériumos fertőzéssel.

Hogyan terjed?

A baktériumok elsősorban a talajban telelnek át, s a felfröccsenő vízcseppekkel fertőzik a növényt. Ezért van az, hogy elsősorban a szabadföldi uborkát támadja meg. Ezenkívül elsődleges fertőzési forrás lehet még a fertőzött vetőmag is. Mivel a kórokozó megtalálható a vetőmag felületén és a belsejében is, csávázással nem tudunk védekezni ellene. 

A fent említett elsődleges fertőzési forrásokon túl a betegség növényről növényre is terjedhet az úgynevezett „vektorok” által. Ez a matematikában használatos szakkifejezés itt azokat az állatokat (főleg rovarokat) jelölik, amelyek a fertőzés átvivésében szerepet játszanak. Ez lehet lucernapoloska, levéltetű, tripszek stb., de akár az uborkatáblában szorgoskodó gazda keze is!

Hogyan ismerjük fel?

A baktériumos szögletes levélfoltosság kezdeti tünetei nagyon hasonlítanak a peronoszpóra tüneteire. Mindkét esetben a levél színén sárga, az erek által határolt szögletes foltok jelennek meg. A hasonlóságnak ezzel vége is. A foltok hátoldalán a peronoszpóránál koromszerű penészgyep alakul ki, míg a baktériumos szögletes levélfoltosságnál ugyanitt nedves időben csillogó-, száraz időben sebszerűen beszáradó nyálkaréteg látható. Ezen kívül a beszáradó baktériumos foltok idővel kitöredeznek, míg a peronoszpórás fertőzésre ez nem jellemző.

Védekezés:

A vegyszeres védekezésre igen korlátozottak a lehetőségeink. Az egyetlen engedélyezett antibiotikumon – Kasumin 2 L – kívül csak a réztartalmú gombaölő szerek fékezik a betegség terjedését. Ezért igen nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre. 

Ez magában foglalja az alábbiakat:

  • A feketefóliás talajtakarás, valamint a csepegtetőcsöves öntözés csökkenti az elsődleges fertőzés veszélyét.
  • Csak megbízható, gyárilag csomagolt vetőmagot vásároljunk!
  • Rendszeresen irtsuk a kártevőket!
  • A Vektafid használatával egyfajta védőréteg alakítható ki a levelek felületén.
  • A fertőzött területeken a szedést, valamint a növényápolási munkákat időzítsük a délutáni órákra, amikor a baktériumnyálka beszáradt.

Folynak kutatások az uborkában is engedélyezett Aliette permetszer baktériumos betegségek elleni felhasználására. Az alma tűzelhalásos betegségére (szintén baktérium okozza) már engedélyezve van, igaz, a gombás betegségek elleni dózis kb. 3-4 szeresét kell használni.

Gál I. falugazdász, 
a Pro Agricultura Carpatika Alapítvány megbízásából
Forrás: karpatinfo.net