Egészséges zöldségek itthonról – Beszélgetés Nagy Csaba kertészmérnökkel

A mezőgazdasági ágazat fellendítéséhez nagyfokú eltökéltség, kitartás és tenni akarás szükséges. Ha valaki szabadfölfi zöldségtermesztésre adja a fejét, vagy fóliaházat épít, annak a szeszélyes időjárással is szembe kell néznie, s ha egészséges, vegyszermentes zöldségeket akar termelni, a kártevők elleni biológiai védelemről is gondoskodnia kell.

A Beregsomban élő Nagy Csaba kertészmérnök már több mint tíz éve foglalkozik zöldségtermesztéssel. Családi vállalkozásában egészséges, jó minőségű zöldségek találhatóak, melyeket nagy odafigyeléssel gondoz. Vele beszélgettünk sikerekről, tervekről.

– Hogyan indult a vállalkozása?

– Kisgyermekként is szerettem a kertben tölteni szabadidőmet, és nagymamám konyhakertjét mindig csodálkozva figyeltem, miként fejlődnek keze munkája nyomán a növények. Magyarországi diákmunkák alkalmával megfogalmazódott bennem az az elhatározás, hogy én saját szülőföldemen akarom kamatoztatni a megszerzett tudásomat, és csak itt, Kárpátalján szeretnék családot alapítani, és egy saját vállalkozásba belevágni. Kertészmérnöki hallgatóként már 2004 tavaszán belevágtam a szabadföldi zöldségtermesztésbe. 2007-ben megházasodtam, 2008-ban és 2015-ben megszülettek a gyermekeim. Ezek a pillanatok meghatározóak voltak az életemben, és megerősítettek abban, hogy jó az az irány, amelyet diákéveim alatt kijelöltem. Feleségem és a szüleim is mindig támogatták elképzeléseimet, s így ez a vállalkozás családi vállalkozássá nőtte ki magát, immár 16-ik éve.

– Hogyan emlékszik a kezdetekre?

– A vállalkozásunk kezdetén mindig akadtak nehézségek, mivel szabadföldön ki voltunk téve az időjárás viszontagságainak. Elsődleges célunk volt, hogy fólia alatt folyatódjon a termelés, s kihasználva a primőr zöldségek iránti nagyobb keresletet, fűtéssel láttuk el a fóliasátrainkat, így a bevételünk nagy részét kénytelenek voltunk visszaforgatni a vállalkozásunkba. De így biztosabbá vált a termesztés, és ezzel a vállalkozásunk fennmaradása is. Családi vállalkozásban dolgozni nem mindig egyszerű, de a felmerülő problémáinkat közösen, együttes erővel oldjuk meg.

– Emellett egy igen különleges növényt, batátát is termesztenek.

– Így igaz. A batáta termesztése feleségem ötlete volt. Három éve jött egy lehetőség, amikor is egy tanulmányi út keretében, Ásotthalomra elutazva, betekintést nyerhettünk a batáta termesztésének fortélyaiba. Közösen úgy döntöttünk, hogy belevágunk eme csodálatos növény termesztésébe és Kárpátalján való meghonosításába. Úgy gondoltuk, hogy mindenkinek ismernie kellene a batáta (édesburgonya) jótékony hatásait. Rengeteg jótékony hatása van. Fogyaszthatják cukorbetegek, diétázók, testépítők, kisbabák, illetve mindenki, aki az egészséges életmód mellett dönt. Készíthető belőle krémleves, főétel, köret és még desszert is. Az édesburgonyán kívül foglalkozunk még uborka (saláta és konzerv), paradicsom, korai burgonya, téli káposzta termesztésével.

– És mindezt egészséges, környezetkímélő módon.

– Természetesen. Mindig is fontos volt számunkra, hogy csak és kizárólag egészséges zöldségekkel lássuk el vevőinket. Ezért a termelés során, ha szükség is volt növényvédelmi szerekre, odafigyeltünk arra, hogy rövid várakozási idejű készítményeket használjunk, maximálisan betartva az élelmezési előírásokat. De amint lehetőség nyílt itt, Kárpátalján is a biológiai növényvédelem adta lehetőségekre, elsők közt tértünk át mi is immár második éve a használatukra. Jelenleg a Pro Agricultura Carpatika Alapítvány falugazdászaként is minden gazdát arra buzdítok, hogy próbálják elsajátítani ezt a termesztési technológiát, mert egészségesebb, hatékonyabb, környezetkímélőbb és nem utolsó sorban költségkímélőbb, mint a hagyományos kémiai növényvédelmi eljárás.

– Mint minden, ez az ágazat is fejlesztésre szorul. Milyen tervek vannak ezzel kapcsolatban?

– Elsősorban az árukínálatunkat szeretnénk bővíteni. Az idei évben megtapasztaltuk, hogy a marketing és az értékesítés terén még van mit fejlődnünk. A terveink közt szerepel még egy értékesítési weboldal létrehozása is, amellyel lehetőség nyílna a termékeink házhoz szállítására is. Ezzel minél több vásárlót szeretnénk elérni. Jelenleg Beregsomban vagyunk megtalálhatóak. Néhány beregszászi boltban és a környező falvak ABC-iben kaphatóak termékeink, de természetesen igény szerint megrendelésre is szállítunk.

– Mit üzenne egy kezdő vállalkozónak?

– Azt, hogy a nehézségeket átlépve és maga mögött hagyva, a kitűzött céljait szem előtt tartva, nem „siránkozva” kitartó, lelkiismeretes munkával előbb vagy utóbb a befektetett munka és energia megtérül. És igenis vannak Kárpátalján is lehetőségek, hogy elképzeléseiket megvalósíthassák, csak meg kell találni azokat!

Kurmay Anita

Forrás: karpatinfo.net