Előadás-sorozat a biológiai növényvédelemről Nagydobronyban

A biológiai növényvédelem, valamint a poszméhes beporzás alkalmazása a hajtatásban címmel rendezett előadás-sorozatot a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány március 11-én a Nagydobronyi Magyar Házban.

Őrhidi László, az alapítvány elnöke elmondta, hogy lassan Ukrajnában is bevezetik az Európai Unióban bevett gyakorlatokat a növényvédelem tekintetében, amelyek célja a vegyszerek redukálása a különböző élelmiszernövényeken, valamint a zöldség- és gyümölcsféléken megtalálható növényvédőszer-maradványok nullára történő csökkentése. Az előadásokra vidékünk más-más járásaiból gyűltek össze zömében hajtatással foglalkozó kertészek, ugyanis elsősorban őket érinti az a súlyos probléma, hogy nincs mivel védekezni az évről évre jelentkező kártevők ellen. Idén, az enyhe telet követően a kártevők nagyszabású elszaporodására lehet számítani – húzta alá Őrhidi László. „A világban elindult egy olyan tendencia, amelyben előtérbe kerül a ragadozó bogarak és szervezetek betelepítése egy adott termesztésbe, amelyek megfelelő szinten tartják a különféle kártevők egyedszámát” – fejtette ki a biológiai növényvédelem lénye­gére rámutatva a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány elnöke.

Az alapítvány két évvel ezelőtt felvette a kapcsolatot egy biológiai növényvédelemmel foglalkozó ukrán céggel, ezáltal Kárpátalja magyarlakta területein több fóliatelepen kerültek kihelyezésre a különböző kártevőket irtó rovarok. Egyes helyeken működött az új gyakorlat, míg más helyeken kudarcba fulladt. Utóbbi elsősorban a nem megfelelő szállításnak tudható be, ugyanis a kihelyezett rovarok legyengültek a hosszú ideig tartó szállítás során. Tavasszal az alapítványt felkereste a holland Koppert Biological Systems vállalat, amely fenntartható növénytermesztési megoldásokat kínál az élelmiszernövények termelői számára. A vállalat a gazdálkodókkal együttműködve azon munkálkodik, hogy egészségesebbé, termelékenyebbé és ellenállóbbá tegye a mezőgazdasági és kertészeti növényeket. Mindezt úgy, hogy a kártevők természetes ellenségeinek segítségével veszi fel a harcot a kártevők okozta fertőzésekkel szemben, poszméheket alkalmaz a természetes beporzás érdekében, továbbá biostimulánsokkal támogatja és erősíti a növények föld alatti és föld feletti részét.

A „Pro Agricultura Carpatika” alapítvány felkérte a céget, hogy képviselőik tartsanak előadásokat a kárpátaljai magyar gazdák számára, amelyek során informálják a gazdákat, hogyan tudják megbízható formából beszerezni a biológiai növényvédelemhez alapul szolgáló rovarokat. Az előadások sorát Szergej Kosztyuk, az Olan Agro mint a Koppert világcég hivatalos forgalmazójának megbízottja kezdte, aki bemutatta a Koppert Biological Systems vállalatot, Európa legnagyobb biológiai növényvédő szereinek előállítóját. Eszkander Abduramanov, az Olan Agro főagronómusa a poszméhek hajtatásban történő beporzás használatára hívta fel a jelenlévők figyelmét. Volodimir Piszmencsuk, a Koppert képviselője A kártevők elleni komplex növényvédelem a hajtatásban címmel tartott előadást, kiemelve a biológiai növényvédelem lényegét, a türelemjátékon alapuló növénytermesztést. Alekszander Hareba, a „СОЛАРЕ УКРАИНА” (Solare Ukraina) cég igazgatója a Forcrop Spanyolországban előállított mikroműtrágyáinak és biostimulátorainak a zöldséghajtatásban történő használatát mutatta be. Az előadások ukránul zajlottak magyar tolmácsolással. A program az előadókkal való kötetlen beszélgetéssel zárult.

lexi

Forrás:. karpataljalap.net