Hasznos növények és rovarok a kertjeinkben (2.)

Jelenlegi cikksorozatunk előző részében megtudhattuk, hogy milyen hasznos növényekkel találkozhatunk a kertjeinkben, valamint azt is, hogy ezek a növények milyen pozitív hatást fejtenek ki termesztett növényeinkre. De a hasznos növényeinken kívül számtalan hasznos rovarral is találkozhatunk ezeken a területeken. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha egy rovar („bogár”) megjelenik a gondozott kertjeinkben, akkor azokat azonnal irtani kell. Nos, ez egyáltalán nem így van! Ezen hasznos rovarok és a kertjeink védelme érdekében a jelenlegi írásunkkal szeretnénk bemutatni néhány olyan rovartípust (és annak hasznos tevékenységeit), amelyek a leggyakrabban fordulnak elő kertjeinkben.

A kerti munkálatok elvégzésekor gyakran találkozhatunk olyan rovarokkal, amelyekről azt gondolhatjuk, hogy kárt okozhatnak, pedig jelentős részük, még a csúf kinézetük ellenére is nagyon hasznos lakója lehet a kertnek. Sokuk csendesen megbújó segítői a növényeknek, hiszen elpusztítják a kártevőiket, javítják a talaj minőségét, mások pedig épp a beporzásban hasznosak.

Méhek, poszméhek. A méhek jelentősége a virágok, növények életében sok ember számára nem ismert. Pedig sok növény, virág és gyümölcsfajta a méhek nélkül kihalásra lenne ítélve. Szerencsére az érdekek kölcsönösek. A növények ellátják a méheket a napi szükséges táplálékkal, azaz nektárral és virágporral. A virágoknak pedig szükségük van a méhekre, hogy megtermékenyüljenek és gyümölcsöt teremjenek. Egyszerűen nem lennének meg egymás nélkül. Egy egész életen át tartó szerelemnek lehetne nevezni a növények és a méhek közötti kapcsolatot.

Katicabogár. Bár vannak közte kártékony fajok is, mint az Ázsiából behurcolt harlekinkatica, de a hétpettyes katicabogár nem csak szép, hanem kifejezetten örvendetes is, ha a kertben találkozhatunk vele. Legtöbb fajtájuk ragadozó. Kőrakásokban, elhalt fákban, fűhalmokban és tetők alatt telelnek át. Egy igen falánk rovar, amelynek étvágya szinte kielégíthetetlen. Mind a kifejlett bogarak, mind pedig lárváik igen hasznosan pusztítják a levéltetveket, szövőatkákat és pajzstetveket. Az ausztrál katicabogarat üvegházakban alkalmazzák a gubacstetvek és a hosszúfarkú kósza pajzstetvek ellen. A sárga, amerikai 22-pontos katicabogár a lisztharmat gombákat eszi.

Fürkészdarazsak. A kifejlett fürkészdarazsak virágporral és mézharmattal táplálkoznak. Élettérként kertre, erdők peremterületére, mezsgyékre vagy olyan területekre van szükségük, ahol ernyősvirágú növények találhatók, továbbá menedékként csalán áll rendelkezésükre. Avarban, moha között, fakéregben vagy fűhalmokban telel át. 

Lárvái parazitaként a gazdaállatokba fúródnak (lepkelárvák, levéldarazsak, légy- és bogárlárvák), amelyeket belülről falnak fel. A saját tenyésztésű fürkészdarazsakat üvegházakban és szobanövényeknél alkalmazzák levéltetvek, gubacstetvek és aknázó legyek ellen. Egyetlen fürkészdarázs nőstény 200-1000 tetűbe rakhat tojásokat.

Fátyolkák. Ezek a rovarok fagymentes helyeken telelnek át, a nőstények néhány száz petét raknak le (vékony fonalakon lógva) a levéltetvek kolóniái közelében. A lárvák levéltetveket, atkákat, tripszet és kabócákat fogyasztanak, majd 2-3 hét után bebábozódnak. Évente akár 3 generációjuk lehet. Egyetlen lárva egy nap alatt akár 50 levéltetvet, óránként 50 takácsatkát is képes elfogyasztani. Lárváit a növénynedvszívó rovarok ellen tenyésztik.

Futrinkák. A nagy, fekete rovar elsőre ijesztő lehet, de viszont nagyon sokat tesz azért, hogy a kertekben csodásan érezzék magukat a növények. Ritkán látni a felszínen, mivel általában éjjel aktívak, nappal repedésekben, kövek között, fákban, avarban vagy mélyedésekben húzzák meg magukat. A bogarak testsúlyuk akár háromszorosát is képesek elfogyasztani a táplálkozásuk során. A zsákmányállatok (valamint azok lárvái és petéi) között a legkülönbözőbb hernyók, csigák, drótférgek, cserebogárpajor, krumplibogár stb. találhatók. A futrinkák lárvái szintén ragadozó életmódot folytatnak. A magyar futrinka védett fajnak számít, eszmei értéke 100 ezer forint.

 A zengőlégy, melyet jellegzetes méhecske csíkjairól lehet felismerni, még lárva korában nyújthat hatalmas segítséget számunkra.
 A zengőlégy, melyet jellegzetes méhecske csíkjairól lehet felismerni, még lárva korában nyújthat hatalmas segítséget számunkra.

Zengőlegyek. A legyekkel kapcsolatban sok embernek nincs jó tapasztalata, de ezek a rovarok kifejezetten hatékonyak tudnak lenni a kertekben. A zengőlégy, melyet jellegzetes méhecske csíkjairól lehet felismerni, még lárva korában nyújthat hatalmas segítséget számunkra. A kifejlett egyedeknek virágnektárra, pollenre és mézharmatra van szükségük. Petéit levéltetű kolóniák közelében rakja le. A vak lárvák szájszerszámukkal nyársalják fel a levéltetveket, majd kiszívják azokat. A zengőlegyek lárvái számos növénynedvszívó kártevőnek fontos ellenfelei. Egyetlen lárva két hét alatt akár 700 levéltetvet képes elfogyasztani.

Cikkünk folytatásaként további hasznos rovarok „munkásságával” fogunk közelebbről megismerkedni. 

Pro Agricultura  Carpatika Megyei Jótékonysági Alapítvány, 
Nagy Éva falugazdász
Forrás: karpatinfo.net