Mit tud értük tenni a Pro Agricultura Carpatika?

Bajban vannak a zöldség- és gyümölcstermesztők

A koronavírus-világjárvány a tömeges megbetegedések és az elhalálozások mellett súlyos csapásokat mér a világgazdaságra, megannyi ország nemzetgazdaságára, az egyéni vállalkozókra és a mezőgazdasági termesztőkre is. Kárpátalja magyar zöldség- és gyümölcstermesztői ugyancsak nehéz helyzetbe kerültek, így nagy szükségük van a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány segítségére. De mit tud értük tenni a szervezet? Erről beszélgettem Gál Istvánnal, az alapítvány ügyvezető igazgatójával.

– Hogyan tudnak tevékenykedni a Pro Agricultura Carpatika falugazdászai a vírusjárvány idején?

– Alapítványunk négyfős falugazdászcsapata igyekszik ellátni tanácsokkal az intenzív zöldség- és gyümölcstermesztésből élő kárpátaljai magyar gazdákat. Mivel a munkánk nagy része eddig a helyszíni szaktanácsadásra épült, ki kellett találnunk a szaktanácsadás olyan formáit, amelyek nem igénylik vagy minimalizálják a gazdákkal történő személyes kontaktust. Természetesen ez jórészt telefonon vagy az internet segítségével történik. Mielőtt hozzálátnánk a problémák és azok megoldási lehetőségeinek megbeszéléséhez, megkérjük a gazdát, hogy készítsen néhány fotót az állományról, különös tekintettel azokra a tünetekre, amelyek nyugtalanítják őt. Ezek a fotók ma már általában nagyon jó minőségűek, alkalmasak arra, hogy azok alapján azonosítsuk a tünetek okozóját, legyen az betegség, kártevő, táp­anyag­ellátási zavar vagy egyéb kiváltó ok. Amennyiben ez nem elegendő, például szükség van talaj- vagy vízvizsgálatra, akkor természetesen egy előre megbeszélt időpontban s az előírt védőintézkedések maximális betartása mellett meglátogatjuk a gazdát, s elvégezzük a megfelelő méréseket.

– A járvány miatt bevezetett intézkedések hogyan hatnak a gazdákra?

– Sajnos a helyzet nagyon kaotikus, megzavarta a már kialakult kereskedelmi láncolatot. Vonatkozik ez mind a termés értékesítésére, mind a műtrágyák, növényvédő szerek beszerzésére. Hiába van nyitva a nagybani piac, ha a zöldségpiacok bezárása miatt alig vannak felvásárlók. Sajnos az állam mit sem tesz azért, hogy a magyarországi példát követve működhessenek a zöldségpiacok, ahol értékesíteni lehetne a gazdák által megtermelt zöldségeket. Ehelyett olyan betarthatatlan előírásokhoz kötik azok újbóli megnyitását, hogy a többségük inkább meg sem próbálja azokat alkalmazva újra megnyitni a kapukat. A túlkínálat eredménye, hogy a primőr zöldségek ára fele-harmada az ilyenkor szokásosnak, ami messze nem fedezi az önköltséget sem, nemhogy hasznot hozzon.

A gazdaboltok nagy része is nyitva tart ugyan, de nyílt titok, hogy a korai hajtatásban használt növényvédő szerek és speciális műtrágyák nagy része a határ túloldaláról származott. A határok lezárásával az utánpótlás is megszűnt.

– Ilyen helyzetben mivel tud az alapítvány segíteni a gazdáknak?

– Elsősorban információval. Folyamatosan tájékoztatjuk egymást az aktuális helyzetről, a friss piaci árakról stb. Elkezdtünk az interneten utánanézni, hogy honnan és milyen áron lehet megrendelni az itt hiánycikké vált növényvédő szereket, műtrágyákat stb. Úgy néz ki, hogy ha egy kicsit drágábban is, de a többségük beszerzése megoldható.

Valamennyi, az Első lépés szociális programunkban részt vevő családnak eljuttattunk egy-egy ingyenes vetőmagcsomagot, amelyben a legfontosabb konyhakerti zöldségvetőmagokon túl virágvetőmag is található – a kert és a lélek szépülésére.

A karantén elmúltával idén is meghirdetjük majd a töretlenül népszerű Első lépés szociális programunkat. Mára több mint 250 magyar családnak tudtunk lehetőséget nyújtani életképes családi gazdaság beindításához. Vizsgáljuk a lehetőségét annak, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel hogyan tudnánk minél több fiatal párnak vagy többgyermekes családnak segíteni. Kérjük az érintett családokat, hogy figyeljék az internetes oldalunkat és/vagy a kárpátaljai magyar hetilapokat, ahol reményeink szerint mihamarabb megjelenik majd a pályázati felhívásunk.

Lajos Mihály

Forrás: karpataljalap.net