Az okos gazda okos eszközei – Biztonság és kényelem a palántanevelésben

Úgy terveztem, hogy a termelőket segítő, munkájukat megkönnyítő, a ma már megfizethető árú kis eszközökről szóló cikksorozatunkban szép lassan haladunk előre. Előbb a legegyszerűbb, legkisebb felkészültséget igénylő szerkezeteket mutatjuk be, majd a későbbiekben térünk rá az úgynevezett „okos” eszközök használatára. Azonban gyorsan halad az idő, s kénytelen voltam előbbre tenni azoknak az eszközöknek a bemutatását, amelyek a legfontosabbak a korai palántanevelés, valamint a fűtött hajtatás szempontjából.

Ebben a cikkünkben ezért ugrunk egy nagyot, és bemutatjuk a hajtatás szempontjából talán legsokoldalúbb kis okos műszert, a Sonoff TH 16-ot.

Mitől „okos” egy eszköz?

Az internet, a számítógépek valamint az „okos” telefonok terjedésével hatalmas változások mennek végbe az életünkben. És itt nem arra gondolok elsősorban, hogy egyre tömegesebb lesz az emberek internet-függősége. Mára olcsó tömegcikké váltak azok az egyszerűen használható kis „okos” műszerek, amelyek használatát korábban csak a nagy iparvállalatok engedhették meg maguknak, vagy pedig a dúsgazdag emberek „okos” házaikban voltak beszerelve a luxus fokozására.

De hát mitől „okos” egy eszköz? Erre többféle meghatározást találni az interneten. Leegyszerűsítve úgy fogalmazhatnánk meg, hogy „okos”-ak azok az eszközök, amelyek csatlakozni tudnak egy közös hálózatra (általában az internetre), információt cserélnek egymással, és a kapott információk alapján módosítják a működésüket a megadott program szerint. Tehát az okos eszközök működéséhez szükséges, hogy a hálózatban legyenek olyan eszközök, amelyek rendelkeznek valamilyen érzékelővel, bizonyos paraméter mérésére. Ez a paraméter lehet hőmérséklet, páratartalom, fényerősség, tápoldat töménység, vagy akármilyen más dolog, aminek a mértéke fontos lehet a számunkra. De hát nézzünk egy gyakorlati példát!

Mit tud egy Sonoff TH16?

A kereslet megjelenésével számtalan cég kezdett el okos eszközöket gyártani, vagy saját márkanevük alatt forgalmazni ilyeneket. Ezek közül talán a Sonoff cég termékei azok, amelyek viszonylag elfogadható minőségűek, és az áraik is megfizethetőek. A mobil telefonra telepítendő applikációjuk (aminek a segítségével szabályozhatjuk, és folyamatosan figyelemmel kísérhetjük ezeknek az eszközöknek a működését) könnyen kezelhető, magyar nyelvű felülettel is rendelkezik. A zöldséghajtatással foglalkozó gazdák számára e cég termékei közül talán a Sonoff TH16 márkajelzésű kis eszköz az, ami kulcsfontosságú, és központi szerepet tölthet majd be a munkájuk megkönnyítésében, a termesztés biztonságának növelésében. Az alapeszköz az interneten már 300 hrivnya körüli áron beszerezhető, a hozzá csatlakoztatható kétféle érzékelő pedig 120-150 hrivnyába kerül.

 Vegyük sorba, hogy például a palántanevelés során miben számíthatunk rá!

  1. Csatlakoztatható hozzá a levegő hőmérsékletét és páratartalmát mérő érzékelő.
  2. Mivel az interneten keresztül folyamatosan kapcsolatban van mobil telefonunkkal, ezért akár a nappaliból TV nézés közben, de akár a világ másik végéről is folyamatosan figyelemmel kísérhetjük a palántanevelő fóliasátorban mért hőmérsékletet és páratartalmat. Aki már foglalkozott korai palántaneveléssel a téli hónapokban, nagyon jól tudja, hogy szinte óránként ki kell menni és ellenőrizni, hogy minden rendben van-e a palántanevelőben. Ugyanis ha túl alacsony a hőmérséklet, akkor megfáznak, de ha magas a hőmérséklet, akkor meg megnyúlnak a palánták.   
  3. Szobai termosztátként alkalmazva ki- vagy bekapcsolja rákapcsolt fűtőeszközt a megadott hőmérséklet fenntartására. De beállíthatjuk úgy is, hogy ha a palántanevelő fóliasátorban a hőmérséklet a beállított minimum alá csökken, akkor bekapcsolja vészfűtésre használt villanymelegítőt.
  4. A fűtött palántanevelőkben gyakori probléma a túl alacsony páratartalom. Ez az eszköz alkalmas a levegő páratartalmának mérésére, és egy párásító készülék ki-be kapcsolásával képes a megadott értéken tartani azt.
  5. Amennyiben melegvizes fűtési rendszerrel oldottuk meg a palántanevelő fűtését, akkor vízálló hőmérő használatával folyamatosan szemmel tarthatjuk a kazánunk működését. Idejében közbe léphetünk, ha valamilyen probléma miatt túlmelegszik a kazán, de azt is látjuk, hogy mikor hűl lefelé a fűtővíz, és kell újra tankolni a tüzelővel a kazánt.
  6. Használható programozható időkapcsolóként is. Például előre beállított időpontokban be- és kikapcsolja a rá csatlakoztatott pótmegvilágítást.
  7. Amennyiben borús időre számítva nappalra is bekapcsolva hagytuk a pótmegvilágítást, de valójában napos időjárás lett, a mobil telefonunkkal a világ bármely pontjáról módosíthatjuk a beállításokat, és kikapcsolhatjuk azt.  
  8. Azonban a fentieken túl olyan képességei is vannak, amit igazából csak a többi Sonoff okos eszközzel összekapcsolva tudunk kiaknázni. Például, össze tudunk állítani egy riasztó készüléket, amely figyelmezteti (szükség estén felébreszti) a gazdát, ha bármilyen gond van a palántanevelő fóliasátorban vagy a kazánnal. De ezzel már a következő cikkünkben fogunk részletesen foglalkozni.

Gál István falugazdász,
Pro Agricultura Carpatika Alapítvány

Forrás: karpatinfo.net