Fajtaválasztás a paradicsom tavaszi termesztéséhez

Decemberre már minden gazda felszámolta az őszi kultúráját a fóliasátrában, és tervezi a következő tavaszt. A legtöbbjük – főleg, aki korai hajtatásba kezd – már ebben az időszakban igyekszik beszerezni a vetőmagokat. Igen sok termesztő a náluk eddig is jól bevált fajtákat választja a következő évre, de vannak, akik szívesen próbálkoznak új fajtákkal. A tapasztalat azt mutatja, hogy akkor járunk el megfontoltan, ha az új fajtákkal csak a fóliasátrunk egyik sorában próbálkozunk, azaz kisebb területen teszteljük a meghonosítandó növény tulajdonságait. Amennyiben látjuk, hogy jól bevált az új fajta, a továbbiakban már nyugodt szívvel ültethetjük nagyobb területen is. Az alábbi írásban a paradicsom fajtaválasztási szempontjaival foglalkozunk.

A termesztő szempontjai a fajtaválasztásnál

A termesztő számára a jövedelmezőség szempontjából az egyik legfontosabb tulajdonság, hogy a termesztésbe vont fajta bőtermő legyen. A másik fontos szempont a tavaszi termesztés során a koraiság, ugyanis minél korábban tudunk termést betakarítani arról a bizonyos fajtáról, annál magasabb áron értékesíthetjük. Lényeges szempont, hogy a növény növekedési erélye összhangban legyen a termesztőlétesítmény, azaz a fóliasátor adottságaival. Egy alacsony, kis légterű fóliasátorba igyekezzünk inkább determinált, féldeterminált típusú fajtákat választani, míg egy modern, nagy légterű fóliasátorban már a folytonnövő paradicsomfajtákat is biztonságosan ter­meszthetjük. A determinált fajták jellemzője, hogy a növekedés egy bizonyos idő után leáll, és 2-4 fürt után a hajtáscsúcs is fürtben végződik. A virágfürtök között 1-2 levél jelenik meg. A féldeterminált fajták átmenetet képeznek a két típus között. A főhajtás általában kb. 5-8 fürt után zárul le. A fürtök között alul 3, a felsőbb szinteken pedig 2 levél alakul ki. A folytonos növekedésű fajták fő szára kedvező körülmények között erőteljesen növekszik, és akár több méter hosszú is lehet. Az első 6-8 levél után jelenik meg az első virágfürt, majd 3 levelet követően az újabb. Mivel a tenyészőcsúcs növekedése sohasem áll le, így az ilyen fajták alkalmasak hosszúkultúrás ter­mesztésre. Szabad­földi, kordonos ter­mesz­tésre szintén ilyen fajtákat használunk. Mivel a virágfürtök viszonylag ritkán helyezkednek el, ezért az érésük is elhúzódó, de a bogyóik hosszú időn keresztül folyamatosan érnek.

Nagyon fontos a betegségekkel szembeni ellenállóság a termesztés során. Az elmúlt 1-2 évben igen sok gazda abba a hibába esett, hogy fajtaválasztáskor nem vették figyelembe a vírus-ellenállóságot (amit a vetőmagcégek már feltüntetnek a csomagolás hátoldalán). Ennek eredményeként teljes fólia­sátrak növényállományát tette tönkre pl. a bronzfoltosságvírus (TSWV). Ezért minden paradicsomot termesztő gazdának ajánljuk e fontos szempont figyelembevételét.

A vásárlói szempontok

A fentiekkel együtt végső soron a piac, a vásárló dönti el, milyen fajtájú (alakú, színű, ízű) paradicsomot termeljen a munkájából megélni akaró gazda. A vásárló elsősorban a szemével választ, tehát a paradicsom legyen 150–180 g-os, fényes felszínű, mélypiros, lehetőleg maradjon rajta a frissességet jelző csészelevél, tapintása legyen kellően kemény. Ízre a jó paradicsom édeskés-savas (a fajtára jellemző módon), húsos vagy leves. Mostanság a vásárlói szempontok közé tartozik a paradicsom jó szállíthatósága is. De a termesztőnek ez sem jelenthet gondot, mivel a nemesítők az éréslassító gének beépítésével létrehozták a hosszan pulton tartható (LSL) paradicsomhibrideket, amelyekben az élénkpiros szín kialakulása után 2-3 héttel fejeződik be a biológiai érés a paradicsomra jellemző íz-, cukor- és zamatanyagok kialakulásával. Vagyis az érettnek tűnő bogyó valójában több napot eltölthet szállítás közben, a boltok polcain, míg igazán beérik. A hibrid fajták egyetlen hátránya az igen magas ár.

Néhány kipróbált fajta a tavaszi termesztéshez

Attiya F. Korai, folytonnövő, piros színű paradicsom, 180–200 g-os bogyóméret.

Kaponet F1. Korai, féldeterminált, piros színű paradicsom, bogyómérete: 180–200 g.

Topkapi F1. Korai, determinált, kerek, piros színű paradicsom, 140–160 g-os bogyómérettel.

Baikonur F1. Korai, folytonnövő, kerek, piros színű paradicsom, bogyómérete: 160–190 g.

Tihor-Sárközi Mónika,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza

Forrás: karpataljalap.net