Gyepszőnyeg-telepítés lépésről lépésre I.

Ezt a cikksorozatot azoknak ajánlom, akik úgy gondolják, hogy a gyepszőnyeg telepítését mégsem bízzák gyakorlott szakemberre, mert elegendő ügyesség, kedv, elszántság és persze fizikai erő birtokában maguk birkóznak meg a feladattal. Ha követik és körültekintően meg is valósítják az alább leírtakat, sikerrel járhat a vállalkozás.

Miért érdemes követni a gyepszőnyeg-telepítési útmutatót?

Amikor azt mondjuk, hogy a gyepszőnyeg-telepítés a leghatékonyabb és a leglátványosabb megoldás, ha kertjében ragyogó és egészséges fűfelületre vágyik, azt komolyan is gondoljuk. De egy dolgot nem szabad elfelejteni: a gyepszőnyeg megvásárlása csak az első lépés. A szép és hosszan tartó látványhoz a szakszerű gyepszőnyeg-telepítés és a gyepgondozás is elengedhetetlen.

A gyeptelepítés vagy más szóval füvesítés lényege egy szép pázsit kialakítása. A füvesítésre több módszer létezik: a hagyományos technika a fűmagok elvetése (kétségtelen, hogy ez az olcsóbb megoldás), míg a modern, korszerű eljárás a kifejlődött gyepszőnyeg telepítése (kétségtelen, hogy ez a minőségi és drágább megoldás).

A gyeptelepítésbe tavasztól őszig bármikor belefoghatunk, ha gyepszőnyeget alkalmazunk. De mielőtt még belevágnánk, van egy fontos feladat, amelyet érdemes pontosan elvégezni a gyepszőnyeg-telepítés előtt – sőt, még inkább a gyepszőnyegvásárlás előtt –, ha el szeretnénk kerülni a későbbi bosszúságokat.

Hogyan mérjük fel pontosan a területet gyepszőnyeg-telepítés előtt?

Az első lépés, mielőtt megvásárolnánk a gyepszőnyeget, hogy pontosan felmérjük a területet, s így kiszámítjuk, mekkora mennyiségre lesz szükségünk. Miért olyan fontos a pontosság? Azért, mert ha kevesebb gyepet rendelünk, az csak a munka végén fog kiderülni, amikor az utolsó négyzetmétereket fektetjük le. Ekkor pánikszerűen szeretnénk majd rendelni még néhány négyzetmétert, aminek természetesen nincs akadálya, de tudni kell: nem garantált, hogy a később megrendelt gyepet pontosan ugyanarról a területről szedik fel, ahonnan a korábban szállított tételt, hiszen időközben a többi megrendelőt is ki kellett szolgálni, és szezonban naponta több száz négyzetméter gyepet szednek fel.

Mit is jelent ez számunkra? Azt, hogy előfordulhat, a későbbi tétel egy másik területről származik, és árnyalatban eltér a korábban megvásárolttól. Ráadásul néhány négyzetméter hiányzó gyepszőnyeg kiszállítása aránytalanul magas költséggel jár.

Határozzuk meg tehát a füvesítendő terület nagyságát, figyelembe véve, hogy a gyepszőnyeg mérete 40 cm x 250 cm, ami pontosan 1 m2 tekercsenként. Elég ritka, hogy egy kertben pontosan téglalap alakú területet kell lefedni, így hát valószínű, hogy előfordulnak íves szélek, szegélyek. Ilyenkor a gyepszőnyeget vágni kell, és természetesen a vágáskor hulladék keletkezik. Ezért érdemes az összterület kb. 3-5%-ának megfelelő mennyiségű többletgyepet rendelni, hogy a vágási hulladékokat fedezze.

A gyepszőnyeg-telepítés során rendszeresen felmerülő kérdés a leendő füvesített terület szegélyezése, elválasztása a többi növényfelülettől, kavicságytól stb. Erre többféle megoldás létezik, a leterítés utána láthatatlan műanyag szegélyt ajánljuk. Tehát ahhoz, hogy a gyepszőnyeg szépen határolt legyen, ne felejtsék el kiszámítani a szükséges szegély mennyiségét sem.

Ha túl vagyunk a méréseken, máris megrendelhetjük a gyepszőnyeget és a szükséges gyepszegélyt.

Fontos! Ha gyepszőnyeget rendelünk, a kiszállítását úgy időzítsük, hogy már minden előkészületen túl legyen, mert a gyepszőnyeget nem tárolhatjuk sokáig. (Folytatjuk.)

Nadimova Erzsébet,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai
Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza

Forrás: karpataljalap.net